![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 23 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z wywołaniem z tabeli SQL danych z kolumny o nazwie odpowiadającej zawartości komórki w innej tabeli.
Trochę to skomplikowane, ale ma wyglądać tak: Mam dwie tabele: w jednej są wpisy: Kod |nazwa| ---------- |aaaaa| |bbbbb| |cccccc| |ddddd| a w drugiej kolumny o nazwach takich jak wiersze w pierwszej Kod |aaaaa|bbbbb|cccccc|ddddd| --------------------------------- |testaa|testbb|testcc|testdd| |testa2|testb2|testc2|testd2| |testa3|testb3|testc3|testd3| i mam pętlę która wybiera wpisy
i To śmie nie działać :/ grrrr szukałem odpowiedzi na forum, ale nie udało mi się nic znaleźć ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij
![]() Dzięki! :D |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj jakiś podstawowy kurs na temat php/MySQL i nie będziesz miał problemów z napisaniem kilku linijek kodu.
Poza tym mam takie wrażenie, że masz źle zaprojektowaną bazę danych. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 23 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Poczytaj jakiś podstawowy kurs na temat php/MySQL i nie będziesz miał problemów z napisaniem kilku linijek kodu. jak widać kilka linjijek napisałem ![]() a temet wrzuciłem, bo nie mogłem znaleźć odpowiedzi ![]() Cytat Poza tym mam takie wrażenie, że masz źle zaprojektowaną bazę danych. eee... a poza wrażeniem coś jeszcze? jakieś sugestie? bo nazwy sprawdzałem i są dobrze ustawione. -------------------- Pomogłem? Kliknij
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat eee... a poza wrażeniem coś jeszcze? jakieś sugestie? bo nazwy sprawdzałem i są dobrze ustawione. pokaż strukturę bazy danych (koniecznie kod SQL, a i dobrze gdybś miał rozrysowany schemat bazy danych), opisz co ona ma przedstawiać wówczas na ile moja wiedza będzie pozwalać pomogę Ci -edit- bo dobry projekt bazy danych nie sprowadza sie do dobrych nazw pól Ten post edytował mhs 30.09.2005, 18:35:35 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Proszę bardzo, jeśli to konieczne, to baza wygląda tak:
Ale wątpie, żeby coś to dało. I jak wspominałe nazwy kolumn z tabeli 'P' odpowiadają nazwie z wierszy tabeli 'B' Pliki wygenerowane przez phpMyAdmin -------------------- Pomogłem? Kliknij
|
|
![]()
|
|
Mówiąc o prawidłwo zaprojektowanej bazie danych od razu mogę Ci powiedzieć o błędach, które popełniłeś:
1) co to jest tabela B 2) coto jest tabela P (poczytaj o tym jak powinno nazywać się tabele) 3) również widać, że masz niespójność w nazewnictwie pól w tabeli, a i same nazwy tych pól miejscami chyba pozostawiają wątpliwości 4) pomiędzy tymi tabelami zachodzi jakaś relacja? ![]() ![]() Na razie tyle z mojej strony. Postaram się jeszcze później wyedytować posta i spróbować odpowiedzieć Ci na pytanie - rozwiązać Twój problem. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Cytat 1) co to jest tabela B 2) coto jest tabela P (poczytaj o tym jak powinno nazywać się tabele) Wiem jak powinno nazywać się tabele, ale tutaj nazwy zastąpiłem - tak aby było prościej zorientować się w sytuacji (mi było prościej ![]() Cytat 3) również widać, że masz niespójność w nazewnictwie pól w tabeli, a i same nazwy tych pól miejscami chyba pozostawiają wątpliwości dla mnie jest to jasne - a aby rozwiać Twoje wątpliwości musiałbym porozszyfrowywać trochę skrótów do (często) kilku wyrazowych fragmentów - a tak - skrócik (np. k1_) i wszystko jasne ![]() A o niespójności wiem, ale już za późno aby poprawiać takie błędy (choć kiedyś pewnie to lenistwo będę musiał odpracować ![]() Cytat 4) pomiędzy tymi tabelami zachodzi jakaś relacja? ![]() ![]() Nie Bardzo proszę o pomoc Ten post edytował Sky_walker 2.10.2005, 11:40:47 -------------------- Pomogłem? Kliknij
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 12:54 |