![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam dwa nastepujace problemy. W tym poscie opisze pierwszy z nich. 1. Mam na mysli zliczanie rekordow w bazie przy danych warunkach Sprawa wyglada nastepujaco Mam relacyjna baze danych (mysql) o nazwie gazety z takimi oto tablicami: *Tablica gazeta gazeta_id int(11) tytul_id int(11) rocznik int(11) numer int(11) numerwew varchar(255) rodzaj_id int(11) sklad varchar(255) grafika varchar(255) stan int(11) ilosc int(11) *Tablica kraj kraj_id int(11) nazwakraju varchar(255) e_order int(11) *Tablica rodzaj rodzaj_id int(11) rodzajnazwa varchar(255) e_order int(11) *Tablica tematyka tematyka_id int(11) tematykanazwa varchar(255) e_order int(11) *Tablica tytul tytul_id int(11) tytul varchar(255) e_order int(11) stantytulu varchar(255) tematyka_id int(11) kraj_id int(11) Menu generuje przez php na zasadzie najpierw strona.php?tematyka=$rekord['tematyka_id'] a nastepnie na nastepnej stronie pobieram tematyke getem I tak podzielilem strony na menu ze wzgledu na tematyke wygenerowalem tytuly. Po kliknieciu na tytul wygenerowalem roczniki owych tytulow po kliknieciu na roczniki generuje poszczegolne gazety (liste) a nastepnie dany numer gazety Problem pojawil sie kiedy probuje w liscie rocznikow wygenerowac obok rocznika ilosc gazet w danym roczniku wychodza mi jakies bzdury. Ponizej wklejam swoj kod i prosze o pomoc w znalezieniu bledu.
Tak naprawde nie zle dziala tylko kod od drugiego zapytania ($pytam). Co ciekawe w phpmyadmin w sql wrzucilem zapytanie zamieniajac zmienne na odpowiednie i okazuje sie ze zapytanie jest dobrze. Oto co mi zwrocil sql zapytanie SQL:
Cytat Count(gazeta_id) 226 Nie rozumiem dlaczego zatem echo '<td width="200"><div align="center">'.Count('gazeta_id').'</div></td>'; zwraca mi liczby 147, 0 ,1 albo nic nie zwraca i nie wypisuje bledu Bardzo prosze o informacje dlaczego tak jest oraz jesli to nie jest problem jak powinno to wygladac w moim kodzie. Z powarzaniem Zicher ![]() Poza [ b ] mamy też [ php ] i [ sql ]. Proszę używać pełnego zestawu tagów bbCode. ~mike_mech |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 19:53 |