![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam dwa nastepujace problemy. W tym poscie opisze pierwszy z nich. 1. Mam na mysli zliczanie rekordow w bazie przy danych warunkach Sprawa wyglada nastepujaco Mam relacyjna baze danych (mysql) o nazwie gazety z takimi oto tablicami: *Tablica gazeta gazeta_id int(11) tytul_id int(11) rocznik int(11) numer int(11) numerwew varchar(255) rodzaj_id int(11) sklad varchar(255) grafika varchar(255) stan int(11) ilosc int(11) *Tablica kraj kraj_id int(11) nazwakraju varchar(255) e_order int(11) *Tablica rodzaj rodzaj_id int(11) rodzajnazwa varchar(255) e_order int(11) *Tablica tematyka tematyka_id int(11) tematykanazwa varchar(255) e_order int(11) *Tablica tytul tytul_id int(11) tytul varchar(255) e_order int(11) stantytulu varchar(255) tematyka_id int(11) kraj_id int(11) Menu generuje przez php na zasadzie najpierw strona.php?tematyka=$rekord['tematyka_id'] a nastepnie na nastepnej stronie pobieram tematyke getem I tak podzielilem strony na menu ze wzgledu na tematyke wygenerowalem tytuly. Po kliknieciu na tytul wygenerowalem roczniki owych tytulow po kliknieciu na roczniki generuje poszczegolne gazety (liste) a nastepnie dany numer gazety Problem pojawil sie kiedy probuje w liscie rocznikow wygenerowac obok rocznika ilosc gazet w danym roczniku wychodza mi jakies bzdury. Ponizej wklejam swoj kod i prosze o pomoc w znalezieniu bledu.
Tak naprawde nie zle dziala tylko kod od drugiego zapytania ($pytam). Co ciekawe w phpmyadmin w sql wrzucilem zapytanie zamieniajac zmienne na odpowiednie i okazuje sie ze zapytanie jest dobrze. Oto co mi zwrocil sql zapytanie SQL:
Cytat Count(gazeta_id) 226 Nie rozumiem dlaczego zatem echo '<td width="200"><div align="center">'.Count('gazeta_id').'</div></td>'; zwraca mi liczby 147, 0 ,1 albo nic nie zwraca i nie wypisuje bledu Bardzo prosze o informacje dlaczego tak jest oraz jesli to nie jest problem jak powinno to wygladac w moim kodzie. Z powarzaniem Zicher ![]() Poza [ b ] mamy też [ php ] i [ sql ]. Proszę używać pełnego zestawu tagów bbCode. ~mike_mech |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie:
A poźniej wyświetlenie:
Problem leży, że zwrócony wynik masz w tablicy asocjacyjnej o nazwie $rekordy (a właściwie tylko pierwszy zwrócony rekord) i do sumy możesz dostać się poprzez $rekordy['SUMA'], definiując wcześniej w zapytaniu Count(gazeta_id) AS SUMA. kożystaj z bbcode ![]() Ten post edytował TomASS 29.09.2005, 13:54:14 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. bbcode!
2. mimo wszystko cos wylookalem. wydaje mi sie ze tutaj:
powinno byc
i wtedy tak jak masz:
ale kolejna linia:
Nie sprawdzalem tego, ale ja bym tak napisal, wiec moze bedzie dzialac:) Edit: TomASS byl szybszy (wszystko przez gg:P) Ten post edytował ikioloak 29.09.2005, 13:56:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie
Dziekuje serdecznie za informacje. Mam tylko pytanie czy wszystkie szukane selectem dane mozna zapisc za pomoca tego AS nazwa i potem wrzucic do zmiennej? Chcialbym takze poprosic o pomoc w jeszcze jednej kwestii Sprawa wydawala sie byc prosta, a okazuje sie ze nie moge sobie z tym poradzic Otoz podanym uprzedmio kodzie strony znajduje sie tabelka (tuz na pierwszym zapytaniem) Chcialem by niektore nazwy kolumn byly linkami sortujacymi dane wedlug ich nazw oczewiscie na tetj samej stronie. I wymyslilem cos takiego:
Jest to kod co prawda z nastepnej strony, stad pojawienie sie tytulu i inne dlugosci td. Problem polega na tym, ze strona sie wyswietla z danymi ale nie sortuje. Pozdrawiam Zicher ----edit---- Ostatni raz poprawiam Twój kod, kolejnym razem tego nie zrobię. Ostrzeżenie i tak dostajesz. ~mike_mech |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego zicher. MIke_mech już raz Cię poprawił i upomniał, że należu używać bbcode. Drugiego upomnienia nie będzie, więc lepiej popraw swój ostatni post zgodnie z zasadami opisanymi w Regulaminie!
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam tylko pytanie czy wszystkie szukane selectem dane mozna zapisc za pomoca tego AS nazwa i potem wrzucic do zmiennej TAK. Co do sortowania to dodaj na początku skryptu:
I najważniejsza sprawa! Stosuj BB Code! Ten post edytował TomASS 29.09.2005, 15:33:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie
Przepraszam za to bb code Myslalem ze to dotyczy mojego kodu na stronie i mialem zamiar dopiero poszukac informacji co to jest. Juz sie zorientowalem ze chodzi o podawanie kodu w odpowienich tagach. Dziekuje za informacje i jeszcze raz przepraszam Pozdrawiam Zicher ----edit---- Raz Cię poprawiłem i upomniałem. Kolejnego posta napisałeś ponownie bez użycia bbCode'u i nie poprawiłes tego nawet na prośbę moderatora. W tej sytuacji pozostaje mi tylko dać Ci ostrzeżenie. ~mike_mech |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 05:35 |