![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
F3Site - szybki system wortalowy dla stron wielojęzycznych.
Przeznaczenie: stony WWW (i dla małych i dla większych powinien się nadawać) http://compmaster.prv.pl - strona skryptu (tam będzie jego opis) Oceniajcie. Ten post edytował MP1 16.12.2005, 16:50:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to ma być ?
Co tu jest do oceny ? Na stronie wyskoczył jeden popup i tyle. ---- edit. Ok strona załadowała się, ale przydałby się jakiś testowy login i hasło żeby ocenić cokolwiek. Jeśli chodzi o stronę, to może nie będę się wypowiadał ![]() Ten post edytował revyag 30.09.2005, 09:21:14 -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(MP1 @ 2005-09-28 22:22:35) Nazywanie tego CMSem to profanacja - NuLL Może jakieś argumenty? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2005 Skąd: internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NuLL jak coś krytykujesz to podawaj jakieś argumenty, eh, szkoda że w Polsce jest tak wielu malkontentów...
Ogólnie może być, dopracuj jeszcze layout pod opere. -------------------- Biorąc pod uwagę wszystkie akty tworzenia, odkrywa się jedną elementarną prawdę: gdy się czemuś prawdziwie poświęcamy, wspiera nas opatrzność. [JOHANN WOLFGANG GOETHE]
Tylko krowy chodzą stadem, lwy zawsze samotnie... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(emilio @ 2005-09-30 17:31:59) NuLL jak coś krytykujesz to podawaj jakieś argumenty, eh, szkoda że w Polsce jest tak wielu malkontentów... Ogólnie może być, dopracuj jeszcze layout pod opere. http://pl.wikipedia.org/wiki/CMS - i wszystko jasne. |
|
|
![]()
|
|
Więc czym miałbym nazwać ten skrypt?
![]() I chciałbym przynajmniej kilka argumentów, czemu nie CMSem. I jeśli komuś się chce - co należałoby poprawić do wymagań. ![]() Ten post edytował MP1 30.09.2005, 18:01:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W CMSie operuje się na treści. Nie ma ograniczeń co do tego czy COŚ jest newsem czy artykułem jednym kliknięciem zmieniasz newsa na artykuł czy odwrotnie.
W tym co nie jest CMSem jest wyraźny podział news, artykuł, podpowiedź i tak dalej, natomiast normalnie powinno to być nieistotne. Nie operuje się na treści tylko konkretnie na newsie, artykule i tak dalej. Dla przykłądu weźmy na mambo. Tam do treści są dwie tabele w bazie - jedna od samej treści druga od ocen. Nie ma nigdzie tabel typu news, article itp. Za to są sekcje i kategorie, które umożliwiają grupowanie treści. I dlatego twój system to nie CMS. Bo nietrudno zauważyć jest w twoim system jest słowo co=news&id=2 ale jest też co=art&id=2 tak więc podział jest ale może się mylę ? EDIT: php-Fusion to CMS ? No ja jestem święty Antoni edit Ja się poddaje - tłumaczcie to sobie jak chcecie... -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
To znaczy, że np. php-Fusion także nie jest CMSem?
Trudna kwestia... Z resztą nie wiem, kto nowość na artykuły zamienia... Edycja: To więc czemu piszą prawie wszędzie, że php-Fusion to CMS? Był także w teście Eksperta wraz z niektórymi innymi "nie-CMSami" i "CMSami". Content - zawartość Management - zarządzanie Content Management System - system zarządzania zawartością -> więc każdy z nich spełnia ten warunek, także F3CMS. Zarządzanie (nie)CMSem z podziałem na nowości, artykuły, pliki, galerię... na pewno jest łatwiejsze. Jeśli nadal jesteście za tym, że php-Fusion, F3CMS... to nie CMSy, jak powinny być nazwane? Kolejno... http://wiki.php.pl/index.php/Cms - dlaczego więc tu wisi php-Fusion? Ten post edytował MP1 1.10.2005, 14:16:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2005 Skąd: internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NuLL widzisz wszystko w kolorach Black & White
![]() Pozdro, emilio. -------------------- Biorąc pod uwagę wszystkie akty tworzenia, odkrywa się jedną elementarną prawdę: gdy się czemuś prawdziwie poświęcamy, wspiera nas opatrzność. [JOHANN WOLFGANG GOETHE]
Tylko krowy chodzą stadem, lwy zawsze samotnie... |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... System portalowy?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Co mi się nie podoba:
Następną wersję chyba zainstaluję... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://dhost.info/compmaster/index.php?co=page&id=3
Cytat Tworzenie sond z możliwością wyboru jednej lub wielu odpowiedzi. Jestem ciekaw jakby wyglądała sonda z możliwością wyboru jednej odpowiedzi ![]() Ten post edytował Speedy 4.10.2005, 15:55:10 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Bardzo prosto. Masz kilka odpowiedzi, przy każdym radio. Mozesz wówczas wybrać tylko jedną odpowiedź
![]() ![]() wybor wielu odpowiedzi: zamiast radio to checkboxy sorry za OT, ale trzeba było chłopakowi wyjasnic co i jak bo by jeszcze po nocach nie mogl spac ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jeśli zmienna $_GET, która ma zawierać liczbę, zawiera tekst, wtedy wyświetla się pusta strona. Wg. mnie nie ma sensu wyświetlać strony z informacją "błędny ID", lecz może się mylę? Cytat "Kategoryczny podział kategorii (także możliwość tworzenia subkategorii)." - znaczy się co?? Podział zawartości na kategorie i subkategorie (fakt, błąd zrobiłem, powinno być - "zawartości"). Cytat Schematy wyglądu zawierająca w sobie kod php Zalety: większe możliwości, szybsze generowanie się skryptu. Wady: trudniejsza edycja i mniej przejrzysty kod. W tym przypadku musi być jakiś kompromis. F3... ma na celu szybkie generowanie się. Samo { i } nie spowolni go bardzo (różnice będą małe), jednak gorzej z <!-- START menublock -->. Cytat # Upchnięcie wszystkiego w includowane pliki *.php # Z tego co widzę, sztywny układ strony. Nie za bardzo rozumiem... Cytat Chwalisz się kompatybilnością z MySQL5? Przykładem jest haa.pl (zainstalowany MySQL5), gdzie Mambo, php-Fusion nie dadzą się zainstalować. W przypadku F3(...) nie było problemów. Cytat W CMSie operuje się na treści. Nie ma ograniczeń co do tego czy COŚ jest newsem czy artykułem jednym kliknięciem zmieniasz newsa na artykuł czy odwrotnie. W F3... operuje się zaś na zawartości. Artykuły, pliki, nowości, galeria, linki znajdują się w kategoriach. Wolne strony są "wolne", nie są przypisane do żadnych kategorii. Nowości mają swoje opcje, artykuły swoje... Jak więc to pogodzić? Jeśli to nie CMS, nazwę mogę zmienić. W pewnym numerze EKsperta był test CMSów. Były tam też: php-Fusion ("Ekspert poleca") i jPortal. Ten post edytował MP1 4.10.2005, 17:08:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Jeśli parametr przekazywany przez użytkownika jest niepoprawny typem, lub wykracza poza dozwolone granice zasranym obowiązkiem programu jest poinformować o tym użytkownika.
Biała strona jest traktowana jako błąd programu lub serwera. Kategorie i subkategoriw - teraz ładnie. Ale czy mam rozumiec, że zagnieżdzenie poziomów jest ograniczone? Udostepniasz publicznie system, do którego stworzenie skórki wymaga umiejetności programowania i pozwala na używanie wielu niebezpiecznych jakby nie patrzec funkcji php. Sztywny układ strony - patrząc w kod, widać w którym momencie wywołujesz np. menu. żeby to zmienić i dac menu gdzie indziej, prawdopodobnie trzeba ingerowac w kod. Powtarzam - czemu piszesz o PHP5/MySQL5 skoro ich nie wykorzystujesz? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Cytat Jeśli zmienna $_GET, która ma zawierać liczbę, zawiera tekst, wtedy wyświetla się pusta strona. Wg. mnie nie ma sensu wyświetlać strony z informacją "błędny ID", lecz może się mylę? Owszem, myślisz się. Po to do jasnej anielki pisze się debugery i ErrorHandlery, aby powiadomić użytkownika, ze coś nie działa tak jak powino. Cytat Zalety: większe możliwości, szybsze generowanie się skryptu. Wady: trudniejsza edycja i mniej przejrzysty kod. W tym przypadku musi być jakiś kompromis. F3... ma na celu szybkie generowanie się. Samo { i } nie spowolni go bardzo (różnice będą małe), jednak gorzej z <!-- START menublock -->. Możliwości ? Widziałeś smarty lub OPT ? Cytat Przykładem jest haa.pl (zainstalowany MySQL5), gdzie Mambo, php-Fusion nie dadzą się zainstalować. W przypadku F3(...) nie było problemów. Tak jak pisał scanner. Nie ma sensu pisania czegoś na php5 czy mysql5 skoro nie wykorzystuje możliwości tych wersji. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(MP1 @ 2005-10-04 17:49:34) Cytat Schematy wyglądu zawierająca w sobie kod php Zalety: większe możliwości, szybsze generowanie się skryptu. Wady: trudniejsza edycja i mniej przejrzysty kod. W tym przypadku musi być jakiś kompromis. F3... ma na celu szybkie generowanie się. Samo { i } nie spowolni go bardzo (różnice będą małe), jednak gorzej z <!-- START menublock -->. Wolne to będzie archaiczne FastTemplate, a Smarty, czy nawet własne strtr już takie nie będzie. Na serwerach, normalnych, nie zobaczysz widocznej różnicy w czasie ładowania się jPortala czy n-razy większego ezPublish. Ten post edytował Riklaunim 4.10.2005, 18:09:29 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jeśli parametr przekazywany przez użytkownika jest niepoprawny typem [...] Poprawię to... Cytat Udostepniasz publicznie system, do którego stworzenie skórki wymaga umiejetności programowania [...] OK. Pomyślę nad tym. Najlepiej napiszę prostą obsługę template'ów na potrzeby skryptu (AutoTheme, Smarty są do różnych potrzeb, przez co spowolniają generowanie). Cytat Sztywny układ strony [...] Menu (jak i środek) wywoływane jest z pliku body.php skórki, więc położenie można zmienić. Co zaś z ilością plików skórek? Czy powinna być możliwość określania wyglądu większości stron, czy tylko niektórych? Pomyślę nad tym i zrobię zmiany. Może to trochę potrwać (miesiąc, dwa, a może więcej)... Jak ukończę, poinformuję tutaj. Ten post edytował MP1 4.10.2005, 18:19:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(MP1 @ 2005-10-04 19:16:24) Cytat Sztywny układ strony [...] Menu (jak i środek) wywoływane jest z pliku body.php skórki, więc położenie można zmienić. Zwracam honor: źle spojrzałem na linijkę "require_once('inc/menu.php');" w pliku /index.php (na jego końcu) W nastepnej wersji, mógłbys przygotowac alternatywna skórke, która pokazywałaby, ze Twoja aplikacja nie ma sztywno narzuconego układu 3kolumnowego. Skórka nawiązaująca do np. http://www.2advanced.com/flashindex.htm (układem, nie technologiami) była by idealna. No i daj jakąś wersję demo - nie każdemu chce się (lub ma czas) instalować F3 na swoim kompie a przejrzeć panel administracyjny w działaniu tez by było dobrze. A ilośc plików skórek - nie wiem za bardzo cochcesz przez to powiedziec, ale IMHO założenie powinno być takie, że frontend powinien być w 100% definiowalny. Każdy element ma prawo być wyświetlony tak, jak zyczy sobie projektant skórki. Począwszy od meta, skończywszy na najmniejszym elemencie CSS. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ponieważ utraciłem w pół napisany moduł prywatnych wiadomości, zaprzestałem bardziej intensywny rozwój skryptu.
F3Site 1.1 - od teraz nazywany systemem wortalowym. Główne zmiany to: poprawiony moduł komentarzy, możliwość otwierania linków menu w nowym oknie i iinne poprawki / drobne zmiany. Poprawiłem niektóre błędy, o których pisaliście. 1. Komunikaty błędów - np. "$D problem!". 2. Zmieniona nazwa. Narazie nie będzie nowszych wersji (chyba że będą błędy). Biorę się za inny projekt - grę logiczno-przygodową w HTML/JS. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:40 |