![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-ent- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
witam
problem dotyczy zwyklego logowania z uwierzytelnianiem i zastosowaniem funcji sha1 w php5. mam baze danych w MySQL z tabela admin, w niej 2 kolumny "nazwa_uz" i "haslo" z 1 wierszem loginem i haslem zaszyfrowanym funkcja sha1oraz prosty formularz logowania z dwoma polami. oczywiscie mam tez skrypcik ktory ma sprawdzac wpisany login i haslo-> jego glowna czesc:
i tu sie zaczyna problem bo kiedy wpisuje haslo w formularzu to nie moge sie zalogowac natomiast zmieniajac skrypt na:
jest wszystko w porzadku. Dziala rowniez kiedy zamiast normalnego hasla wpisuje 8a889c2add825feb a w skrypcie opuszczam funkcje sha1:
byc moze problem jest banalny ale php to dla mnie nowosc... ![]() mam nadzieje ze opis jest jasny dzieki za wszelka pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 2 Dołączył: 29.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przed ta linijka zrob $haslo=sha1($haslo) i zmien zapytanie na:
greets |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
-ent- |
![]()
|
Goście ![]() |
przykro mi ale ten sposob nic nie daje. nadal nie moge sie zalogowac. troche sie nawet zdziwilem ze wczesniejsze przypisanie zmiennej moze cos zmienic.
dzieki za pomoc ![]() ![]() |
|
|
-ent- |
![]()
|
Goście ![]() |
ten drugi sposob tez niewiele pomaga. nie wiem o co chodzi. wczesniej ten sposob wydawal sie dobry a tu lipa. jak to jest ze wpisanie sha1($haslo) jest "gorsze" od wpisania wyniku tej funkcji(zbior znakow)?
|
|
|
-ent- |
![]()
|
Goście ![]() |
zastanawiam sie czy nie zostawic tego skryptu w taki sposob:
bo jak na razie tylko ten wariant dziala(choc mnie to wkurza ![]() Tylko czy to nie wplynie za bardzo na jego bezpieczenstwo. ewentualnie mozna to zapisac w funkcji w oddzielnym pliku. jakas rada? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 2 Dołączył: 29.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdz sobie baze bo najprawdopodobniej masz skopana ilosc znakow (czytaj za mala) przechowujaca haslo, normalnie sha1 zwraca 40 znaczkow, u ciebie zwraca na pewno mniej
greets |
|
|
-ent- |
![]()
|
Goście ![]() |
dzieki shield
![]() myslalem o tym wczesniej ze cos jest z moja baza-> tabela admin bo skladnia zapytania byla dobra funkcja sha1 powinna zwracac 40 znakow a w mojej bylo 16(dziwne) -> wynik sha1 nie mogl byc wykonany w calosci bo pole char hasla w bazie ustawilem na 16(stad krotszy wynik).powinien byc 40. glupi blad ![]() co do poprzedniego mojego posta to nie moglem tego tak zostawic bo przy kazdej zmianie hasla musialbym zmieniac ciag tych znakow w zapytaniu dzieki za pomoc i czas |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 23:25 |