![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam pare pytan dotyczacych dodawania indeksow ,w celu przyspiszenia dzialania bazy:
-czy indeksy naklada sie tylko na pola dla ktorych jest wyszukiwanie ?np. nazwa miasta -czy jest sens nakladac ja na pola liczbowe ?np jesli jedno z pol jest wykorzystywane przy pobieraniu danych z bazy (a nie jest kluczem) lub przy laczeniu tabel -czy w phpmyadminie wystarczy dodac indeks (za pomoca tej ikonki z blyskawicą) czy trzeba cos jeszcze zrobic ? na dole pod lista indeksow jest formularz: Utworzenie indeksu dla X kolumn , czy tam tez cos trzeba zadzialac? -prosty select typu : SELECT cos,cos1,cos2 FROM costabela WHERE cosklucz=123 wykonuje mi sie w phpmyadminie od 5 do nawet 90 sekund, cosklucz jest kluczem a costabela ma 2500 rekordow, gosc od hostingu twierdzi ze strona wolno chodzi bo pewnie baza niezoptymalizowana, no ale czy takie proste zapytanie moze sie tyle wykonywac ? - moze jakies inne sposoby na przyspieszenie bazy ? -------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::.. www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:35 |