![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam ostatnio na "ruszcie" następujący problem. Mam tabelę w bazie danych z jakimiś tam rekordami . Szkielet (+-) Kod id, tittle, ..., cat .Wszystko piękne i logiczne, jednakże problem się pojawia, gdy rekord ma być ukazywaany w wielu kategoriach na raz. Tzn. dla jednego rekordu wiele kategorii. Oczywiście można dodać x takich samych rekordów z różnymi kategoriami, tylko to jest nierozsądne - niepotrzebnie zaśmiecamy bazę danych. Kolejnym pomysłem jaki przyszedł mi do głowy, jest aby pole kategori było zapisywane tak: id_cat,id_cat,id_cat , lub ID_catID_catID_cat jednakże wtedy pojawił by się problem z warunkiem wysyłanym do bazy danych : (takie pytanie zwróci mi też rekordy, które nie pasują do wybranej kategorii. Ech, ma ktoś jakiś dobry pomysł, jak to wszystko rozwiązać? ![]() Ten post edytował Spirit86 24.09.2005, 19:11:24 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:52 |