![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam nastepujace wyrazenie:
Na powyzszym przykladzie wszystko dziala mi poprawnie, czyli akceptowane sa tylko znaki alfanumeryczne. Teraz chcialem aby przechodzily rowniez znaki specjalnie takie jak () czy []. I tu pojawia sie pewnien problem, bo jesli zrobie tak:
to jest wszystko ok, ale jesli zrobie tak:
to juz niestety nie. I jeszcze jedno: jak dodac do tego znak spacji ![]() Wiem ze pytania maze banalne, ale przejzalem pare kursow na google i jakos nie moge znalesc odpowiedzi. Ten post edytował mk83 24.09.2005, 12:06:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz kod na spacje, czyli po prostu dodajsze spacje po przedziale:
****edit Z tego co zauważyłem znak ']' wszytsko psuje bo: tak to dziala a jak sie doda obsługe ']' to sie psuje, jeszcze pokombinuje. Ten post edytował s_w_ir 24.09.2005, 19:14:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W manualu php:
Cytat It is not possible to have the literal character "]" as the end character of a range. A pattern such as [W-]46] is interpreted as a class of two characters ("W" and "-") followed by a literal string "46]", so it would match "W46]" or "-46]". However, if the "]" is escaped with a backslash it is interpreted as the end of range, so [W-\]46] is interpreted as a single class containing a range followed by two separate characters. The octal or hexadecimal representation of "]" can also be used to end a range. Dziwne. Nie spodziewałem sie ']' może narobić takiego zamieszania. dobrze wiedzieć Edit***** Mam pytanie bo nie doszukałem sie w manualu: Co oznaczają te '/' przed i po wyrażenu regularnym. Jaką one pełnią funkcje, czy ma to właśnie związek z obsługa tego szczególnego przypadku jak ']'? edit2***** Widze już że funkcja ereg() nie radzi sobie nawet przy takim zapisie, za to te '/' to wymogi funkcji preg_match. Mówiąc inaczej i odpowieadając na swoj pytanie te '/' są składnia funkcji preg_match() która jest zdecydownie lepsza od ereg(). Ten post edytował s_w_ir 24.09.2005, 20:25:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:38 |