![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2002 Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chce zrobic walsny katalog stron, gdzie na pow ejsciu do niego bylyby wysietlane wszytkie kategorie gdzei parent 0 - zas przy kadej nazwie kategorii bylaby ogolna liczba linkow do niej nalezacych (tylko liczba wlinkow wraz z wszytkimi jej podkategoriami). I teraz mam pytanie jak rozplanowac baze dancyh bo narazie mam tabele z takimi polami: Kod id, nazwa, parent Czy dodawac jeszcze jakies poel ktroe mi moze pomoc w zliczaniu liczby l;inkow w danej kategorii ![]() BO nie mam pojecia jak zliczac (aby jak najmniej obciazac serwer) liczbe linkow w kategorii ![]() Bardzo prosze o pomoc. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić to tak:
Utworzyć dwie tabele: Kod 1. Kategorie: - kat_id // ID kategorii. - nazwa // Nazwa kategorii. 2. Linki: - link_id // ID linku - kat_id // ID kategorii, do ktorej przyporzadkowany jest link - adres // Adres linku - nazwa // Nazwa linku I jak będziesz chcial wybrać ilość linków w danej kategorii, to:
Albo SELECT COUNT(*). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:47 |