![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Troszke ostatnio sie zgubilem i szukam mozliwych bledow stad ten topic! Jakie sa priorytety w zapytaniach SQL? tzn. Jak zapisac te kilka ponizszych przykladow w sqlu: (?) 1) (kolumna1=wartosc1 AND kolumna2=wartosc2) OR (kolumna3=wartosc3 AND kolumna3=wartosc4) 2)kolumna0=wartosc0 OR ((kolumna1=wartosc1 AND kolumna2=wartosc2) OR (kolumna3=wartosc3 AND kolumna3=wartosc4)) Bardziej juz nie bede mieszal bo jak bede znal odpowiedzi na te pytania to poradze sobie z reszta ![]() Szkopul tkwi jak zapisac te zaleznosci w SQL`u (bez nawiasow?) Z gory dziekuje za odpowiedzi!!!! POZDRAWIAM |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie tak jak masz powinno byc dobrze...
A na przyszlosc to jak nie jestes pewien jaki jest priorytet to wymuś go sobie nawiasami, nie ma w tym nic zlego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i nadal uzywam tych nawiasow a chcialbym sie dowiedziec jak jest naprawde interpretowane polecenie z OR i AND...
KTOS MOZE MI POWIEDZIEC JAKIE SA PRIORYTETY? ![]() A moze to jedzie od lewej do prawej jak leci... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja zawsze myślałem, że są równoległe... ale może się myle.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie są równorzędne. W algebrze bool'a operator AND ma wyższy priorytet niż operator OR. W MySQL jest podobnie.
Przy okazji chciałbym ostrzec tych, którzy lubią zapytania z użyciem operatora OR. Silnik analizujący zapytania w MySQL nie posiada procedur optymalizacyjnych dla takich konstrukcji, dlatego użycie ich powoduje drastyczny spadek wydajności. Jest tak na pewno w wersjach poniżej 4.0, a nie słyszałem, żeby w 4.0 i wyższych został ten problem rozwiązany. -------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 23:03 |