![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem ze podobne tematy byly juz na formu ale nie moge znalez czegos dla siebie
W jaki spsosób najprosciej zabezpieczyc pola formularza tak aby przed wyslaniem bylo sprawdzane czy wszystkie pola sa wypelnione (i np. czy poprawnie) Chodzi mi najlepiej o jakis prosty przyklad albo podpowiedz... Wiem ze jest funkcja empty ale moze istnieja np jakies parametry które mozna wstawic do samego formularza? dzieki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
skoro interesuje cię walidacje przed wysłaniem formularza, to odbywa się to po stronie klienta, a więc jest to java script. W związku z tym przenosze z php na JS
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy jeszcze czy chodzi o walidację przed wyłaniem danych do serwera, czy przed wysłaniem danych przez serwer dalej
![]() Najlepiej to i to. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi sprawdzenie danych przed wyslaniem na serwer i jezeli sa jakies bledy to powrót na formularz i np. informacja gdzie podano zle dane
Czyli roumiem ze pod przyciskiem Submit musi byc skrypt w JS który bedzie to sprawdzal ..... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jestes pewna ze dobrze szukałaś? Temat bardzo czesto poruszany, chociażby tu.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=28643&hl=poprawne jesli to ci nie wystarcza to poszukaj jeszcze raz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzieki
Wiem jak to zrobic w js ale myslalam ze mozna to zrobic w php w tym samym skrypcie który wysla wiadomosc albo nawet w dokumencie Gdzies kiedys napotkalam na taki parametr pod ktory podstawialo sie nazwy pol wymaganach w formularzu ale teraz nie pamietasm gdzie to bylo... |
|
|
![]()
|
|
NO ale jesli chcesz walidowac przed wyslaniem formulrza, to inaczej jak w js tego nie zrobisz. Do php dochodzisz dopiero po wyslaniu formualrza.
Więc sie zdecyduj co chcesz i to sprecyzuj -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o to czy w skrypcie php przed funkcj mail() moge sobie zazyczyc zeby byly sprawdzane dane a jezeli sa zle to powrót do formularza
Wysylam kod choc nie wiem czy jest potrzebny
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to przed wysłaniem maila robisz warunki sprawdzające i tyle.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 16:41 |