![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie odnosnie kodu ponizej przedstawionego...
Chce zeby zmienne przekazane z formularza zostaly dodane do bazy. Co zrobilem zle ? Albo wypluwa mi blad w 15 linijce nie wiedziec czemu, albo wogole nie wypluwa bledu - ale tez nie dodaje do bazy. Pomocy ! za pomoc z gory dziekuje.
Ten post edytował mani4 20.09.2005, 21:11:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 2 Dołączył: 24.08.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze nie pisz danych dostepowych do swojego serwera MySQL (wyedytuj to)
po drugie czy mozesz podac strukture bazy danych ? ewentualnie sprawdz czy dane do pola typu INT nie zapisujesz w ciapkach np.: zakladajac ze pole lokal jest typu INT powinienes wartosc zapisac bez ciapek:
jezeli varchar to z ciapkami:
Ten post edytował darecki 20.09.2005, 20:31:46 -------------------- Copyright by Darecki Wszystkie prawa zastrzeżone
TanioNaRybki.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co z blob ? jak zrobic zeby nadawal lp nastepne w kolejnosci automatycznie ? |
|
|
-Gość_luki- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wyrzuca Ci błąd w linii nr 15, ponieważ brakuje tam na końcu średnika
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gość_luki => masz rację... 11 linia...
-------------------- "Państwo to ja" Ludwik XIV
"Wróg zaatakuje to co kochasz" Ojciec Chrzestny "Wszystko powinno być proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze..." A. Einstein "Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" Albert Einstein "Nieprawda powtarzana wielokrotnie staje się prawdą" |
|
|
![]()
|
|
Wczesniej wyskakiwal blad w 12 linijce (teraz). gdzie brakuje srednika?
gdzie wczesniej brakuje czegokolwiek ? moze ktos napisze poprawiony skrypt ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przeciez wyraźnie masz napisane że brakuje średnika:
powinno byc:
Cieżko tak samemu wstawic ten średnik? @gladiror Twoje wypwiedzi nic nie wnoszą, więc i ty ich nie wnoś do tematu, inaczej posypią się ostrzeżenia @mani4 i prosze na przyszłość nie krzyczeć w temacie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ja nie krzycze - poprostu funkcje SQL'owe pisze z wielkich liter - nie wiem jakies glupie przyzwyczajenie. Jesli zostalo to tak odebrane przepraszam - postaram sie zeby to sie nie powtorzylo
teraz mam pytanie - czy ma ktos moze skrypcik ktory wyciaga z bazy najwieksze ID ![]() Ten post edytował mani4 21.09.2005, 20:57:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(mani4 @ 2005-09-21 20:16:39) teraz mam pytanie - czy ma ktos moze skrypcik ktory wyciaga z bazy najwieksze ID ![]() Witam, [...] jeśli chcesz największa wartość to przez MAX, a dodawanie normalnie robisz czyli.
Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pole lp char(3) NOT NULL, ustaw sobie jako autonumerowanie i problem bedzie rozwiazany
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
autonumerowanie => auto_increment
-------------------- "Państwo to ja" Ludwik XIV
"Wróg zaatakuje to co kochasz" Ojciec Chrzestny "Wszystko powinno być proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze..." A. Einstein "Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" Albert Einstein "Nieprawda powtarzana wielokrotnie staje się prawdą" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeszcze dodam jedno o czym zpomniałem wcześniej napisać...
oprócz autonumerowania, zmień typ pola "lp" z "char" na int() - jest to pole liczbowe, które posłuży Ci do autonumerowania. "char" jest polem tekstowym. Poza tym PRIMARY KEY z (nazwisko) zmieniłbym na (lp) Ja bym proponował tak: lp int(10) NOT NULL auto_increment PRIMARY KEY |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 10:41 |