Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> obsluga pola radio w formularzu, problem z wykonaniem.......
ppsi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Hejka mam problem z obsługą formularzy. Chodzi o to że użytkownik wybiera sobie jednego ulubinego piosenkarza (w formularzu index.html)i jak zrobi wyślij przeładuje się strona mail.php i pokaże jakie pole wybrał. Jak coś takiego wykonać ma ktoś może pomysł?
Ja zrobilem coś takiego i nie wiem jak to dalej pociągnać:
  1. <?php
  2.  
  3. if (empty($_POST['piosenkarze'])  )
  4. {
  5. echo ' Ulubiony piosenkarz: (musisz wybrac jednego) *pole wymagane<br><input type="radio" name="piosenkarze" value="krawczyk">Krawczyk&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="stachurski">Stachurski&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="kowalska">Kowalska&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="wisniewskik"> Wiśniewski&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="mandaryna">Mandaryna&nbsp<br><br> ' ;
  6. }
  7. else
  8.  {
  9. echo ' Ulubiony piosenkarz: (musisz wybrac jednego) *pole wymagane<br><input type="radio" name="piosenkarze" value="krawczyk">Krawczyk&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="stachurski">Stachurski&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="kowalska">Kowalska&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="wisniewskik"> Wiśniewski&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="mandaryna">Mandaryna&nbsp<br><br> ' ;
  10. }
  11.  
  12. ?>

Jeżeli nic użytkownik nie wybieże wyświetli sie pole radio piosenakrze i musi jednego wbrać. Else jak wybieże jakiegos pokaze sie pole radio piosenkarze z zaznaczonym wcześniej piosenkarzem. Pozostaje tylko przerobic warunek dla else.Jak coś takiego zrobić prosze o pomoc i pozrowka dla całego forum papatki

Ten post edytował ppsi 20.09.2005, 19:15:35
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
NuLL

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Próśb o napisanie gotowców tu nie zamieszczamy.
+Quote Post
gladiror

-----

bylo pare dni na forum coś podobneego... poszukaj...
+Quote Post
ppsi

X----

szukałem niestety nic podobnego nie znalezłem był tylko moj post który tyczył sie troszke innego przypadku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Wiec nadal jestem zdany na Was bo "Jak nie tu to gdzie?Jak nie Wy to kto?Jak nie teraz to kiedy?" licze na pomoc....... pozdrowka

Ten post edytował ppsi 20.09.2005, 22:53:50
+Quote Post
qbuz

-----

Gdzie ty tam masz w ogole formularz? Masz tylko same pola formularza.

Mozesz zrobic tak (tylko dodaj jeszcze ten <form no i submit)
  1. <?php
  2.  
  3. $formularz = 'Ulubiony piosenkarz: (musisz wybrac jednego) *pole wymagane<br><input type="radio" name="piosenkarze" value="krawczyk">Krawczyk&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="stachurski">Stachurski&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="kowalska">Kowalska&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="wisniewskik"> Wiśniewski&nbsp<input type="radio" name="piosenkarze" value="mandaryna">Mandaryna&nbsp<br><br>';
  4.  
  5. if (!empty($_POST['piosenkarze']))
  6. {
  7. $formularz = str_replace ('value="'.$_POST['piosenkarze'].'"', 'value="'.$_POST['piosenkarze'].'" checked="checked"', $formularz);
  8. }
  9.  
  10. print $formularz;
  11.  
  12.  
  13. ?>
+Quote Post
ppsi

X----

dziekuje qbuz dzial wszystko poprawnie. Dzieki Tobie moge w koncu skonczyc ten moj formularz. Dzieki slicznie i pozdrowka
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:52