![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z wyrazeniem regularnym. Potrzebuje wyciagnac do tablic informacje ze znacznikow: [link:plik.htm] To jest moj link [/link] Pattern nr 1: Kod '/\[link:([^\]]*)[\]]([^\[]*)\[\/link\]/' Nie moge go użyć gdyż jeżeli w srodku znajdzie się znacznik [ to sie wszystko posypie., np.: [link:plik.htm] To jest [moj] link [/link]. Bo znalazl wczesniej znacznik [. Mam pytanie jak zrobic patterna sprawzdajacy nie jeden znak a ciag, w sensie [^\[\/link\]] - bo w tej formie sprwadza dowolny z tych znaków. Pattern nr 2: Postanowilem uzyc .* do momentu wystapienia statycznego [/link]: Kod preg_match("/\[link:(.*)\](.*)\[\/link\]/",$str,$wynik); Tutaj pojawia sie problem jezeli jest kilka obok siebie [/link] - bo zawsze (.*) patrzy do ostatniego a nie do pierwszego wystapienia. Nie wiem czy jasno sie wyrazilem, w kazdym badz razie chodzi mi o sposob wrzucenia do zmiennej wszystkich znakow do momentu wystapienia okreslonego wyrazenia. z gory dziekuje ! pozdrawiam ---- ok juz mi się udało. prawidłowa konwencja to: /\[link:(.*?)\](.*?)\[\/link\]/ pozdrawiam Ten post edytował marek220 18.09.2005, 14:49:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 12:22 |