![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie moge tego nigdzie znależć w necie. Chodzi mi o to, aby w pętli pobrać wszystkie nazwy i wartośći pól formularzy, tak aby jeśli sie doda nowe pole w formularzu, to by nie trzeba było modyfikować funkcji sprawdzającej ten formularz. pseudokod: Kod for (i=0;i<document.formularz.length;i++){
var nazwa = document.formularz[i].name; var wartosc = document.formularz[i].value; if (trim(wartosc)=='') alert('Nie wpisałeś '+nazwa); } Ten post edytował php programmer 18.09.2005, 08:57:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uzyj getElementsByTagName... pobierasz wszystkie 'input' 'select' i 'textarea' no i masz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sa lepsze sposoby:
Kod var form = document.forms[0]; for (i = 0; i < form.elements.length; i++) { var nazwa = form.elements[i].name; var wartosc = form.elements[i].value; if (trim(wartosc)=='') alert('Nie wpisałeś '+nazwa); } Oczywiscie tablica elements zawiera tez pola typu hidden, takze trzeba je sobie wyfiltrowac w razie potrzeby. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki właśnie o to mi chodziło
Zarówno obydwie odpowiedzi mi sie przydadzą, bo zastanawiałem się też czy jest jakiś odpowiednik dla getElementbyId() w sensie name |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 02:38 |