![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam sobie tabelkę w bazie danych:
gallerycat_id = wiadomo gallerycat_title = chyba gallerycat_higherid -> id "nadkategorii", jeżeli ma wartość 0 jest najwyższą kategorią I chce zrobić tak, żeby user mógł wysłać swój obrazek do galerii (dostępny po akceptacji przez admina)... No i doszedłem do pola, w którym można wybrać kategorię wysyłanego obrazka ![]() ![]() Chce żeby to był select, i wyglądał mniej więcej tak: KATEGORIA 1 ..... subkat 1 ..... subkat 2 .......... subsubkat 1 ..... subkat 3 KATEGORIA 2 ..... subkat 1 .......... subsubkat 1 ............... subsubsubkat 1 .......... subsubkat 2 ..... subkat 2 Na kropki nie patrzeć - w <option> w ich miejsce miałobybyć &nbps; Nie mam pojęcia jak to zrobić ![]() ktoś pomoże? ![]() Z góry dzięki za wszelaką pomoc ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
policz ile rodziców ma dana kategoria... (tzn jak głębokko jest) a potem w selekcie wstaw tyle razy tego
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm... Sorki, ale...
Powiedzmy, że w bazie danych mam: ID | TITLE | HIGHERID 1 | Main Cat no. 1 | 0 2 | Main Cat no. 2 | 0 3 | SubCat1 no. 1 | 1 4 | SubCat2 no. 1 | 2 5 | Subsubcat no. 1 | 3 No i chce żeby to mi się wyświetliło tak ID1) Main Cat no. 1 ID3) ..... Subcat1 no. 1 ID5) .......... Subsubcat no. 1 ID2) Main Cat no. 2 ID4) ..... Subcat2 no. 1 Jak je policze, to mi je wyświetli bez ładu i składu... 1 * rodzic = 3 * &nbps; , w nawiasach jest liczba niełamliwych spacji, podane wszystko w kolejności, w jakiej mi to wyświetli (0) Main Cat no. 1 (0) Main Cat no. 2 (3) SubCat1 no. 1 (3) SubCat2 no. 1 (6) Subsubcat no. 1 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to nie takie hopaj-siup 'policz i masz'
ja do tej pory nie wiem jak to ugryzc :| |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
OT:
Informacja do wszystkich czytajcych ten topic, którzy chcą napisać, że nie wiedzą jak zrobic: Jak czegoś nie wiecie jak zrobić, nie piszcie że nie wiecie. @Alchemy_A.R.T. Jak czegoś nie wiesz jak zrobić, nie pisz, że nie wiesz. Jeszcze jeden taki topic, a dostaniesz ostrzeżenie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz policzyć ile ma rodzicow... a nie pobrać id rodzica
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Robisz to w taki sposób:
Nie testowałem, więc nie wiem czy zadziała, ale wydaje się być ok ![]() Ten post edytował batman 18.09.2005, 07:52:13 -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Robisz to w taki sposób:
Po poprawce pierwszego mysql_fetch_row (nawiasy kwadratowe na zwykłe ![]() GLOWNA 1 (ID 1 | HIGHIER ID 0) Sub 1 (ID 2 | HIGHERID 1) //Subsub1 (ID 3 | HIGHERID 2) <== tego nie ma GLOWNA 1 (ID 4 | HIGHIER ID 0) etc... etc... Może to da się zrobić jakąś pętlą, ale boje się wsadzać w pętlę mysql_query ![]() Jakieś inne idee? ![]() Jak widzisz że Twoj post jest rozwalony totalnie to go popraw. Tobie sie nie spieszylo wiec ja to zrobilem --- nospor |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nospor - ok, ale swoim postem chcialem dac do zrozumienia ze nie jest to takie proste i ze przylaczam sie do pytania
ja to rozwiazalem w dosc niechlujny sposob:
Jest tu tez funkcja potomne ale ona jest zbyteczna wiec mozna ja na razie usunac (ona pobiera id wszystkich potomnym elementow) Ten post edytował Alchemy_A.R.T. 18.09.2005, 08:55:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja propozycja, ale nie jestem z niej zbytnio zadowolony (gdzież to w takim małym kawałku kodu 4 tablice deklarować ![]() Najpierw to chciałem zrobić przy pomocy prev() i next() na jednej tablicy, ale nie mogłem znaleść funkcji, która wstawia jakiś element do środka tablicy (tam gdzie obecnie znajduje się kursor), chociaż wydaje mi się że istnieje ;] Jeśli chcesz mieć odstępy ze spacji to dodaj do tabeli w bazie danych kolumnę gallerycat_level w której będzie przechowywana `głębokość` danej kategorii PS. Mój pierwszy post na tym forum więc chciałem się przywitać. W php bawię się od dopiero 3 miechów, ale mam nadzieję, że mnie tu wyszkolicie ;] Ten post edytował Kicok 18.09.2005, 09:21:18 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Niestety jest ciągle problem... Bo czyta mi kategorie pokolei, jak są dodane do bazy... A ja chce w formie DZIADEK -> TATUS -> DZIDZIUS (ale wymyslilem
![]() W jakim cmsie/systemie portalowym są też subkategorie? Może coś podejrzę... Wpadło mi do głowy, że można użyć javascripta (np. jak wystawiasz przedmiot na allegro masz coś takiego...) Co wy na to? :] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem mała klase na moje potrzeby (listuje mapę strony z dowolna liczbą podkategorii)
Ten post edytował __mK 5.07.2007, 12:16:14 -------------------- agencja interaktywna poznań
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:48 |