![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem - mam skrypt, który odwołuje się do różnych plików na różnych serwerach. Muszę sprawdzić, czy plik istnieje przed odwołaniem się do niego, bo inaczej wywala błąd. Początkowo myślałem, żeby zrobić tak:
Niestety - tak nie zadziała - zdaje się, że file_exists() działa tylko dla plików lokalnych. Nie mam również możliwości zastosować cURL. Czy istnieje jeszcze jakiś sposób na sprawdzenie, czy plik istnieje w sieci? |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Tak sie tego nie zrobi,
Otworz polaczenie np fsockopen" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() I sprawdz czy serwer nie zwraca 404, jak jest w naglowku to znaczy ze pliku nie ma |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to http://........:80 (Unable to find the socket transport "http" - did you forget to enable it when you configured php?) in /home/info/public_html/xml_simple.php on line 2 Czy trzeba coś zmienić w php.ini? Nie wiem już sam.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
zle, uzywasz - poczytaj w manualu jak...
|
|
|
![]()
|
|
Ok, dzięki. Znalazłem w manualu funkcję, która wykrywa, czy plik jest, czy go nie ma korzystając z fsockopen(). Okazało się, że to trochę większa filozofia niż myślałem na początku, ale jakoś się udało. Trzeba było najpierw rozbić cały adres na domenę i ścieżkę, a ja próbowałem wszystko razem wrzucić do fsockopen().
Dzięki jeszcze raz ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 03:44 |