![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!!
Chciałbym prosić o pomoc w następującej rzeczy (nie mogłem tego nigdzie znaleść): Chciałbym w php zrobić powiązanie z mysql. Codzi mi o to, że w php będzie cos na wzór jakiegoś formularza, np.: *Imie *Kolor oczu *Kolor włosów *Jej/jego ulubiony kolor Jak się wypełni pola i naciśnie przycisk OK - powinno się zapisywać. ____________________________________________________________________ Do tego samego problemu mam późniejsze odwoływanie np. jakbym chiał edytować lub szukać danej osoby np. po kolorze oczu ------------------------------------------------------------------------------------------------ Z góry dziękuję za pomoc - najlepiej w formie kodu + objaśnienia ------------------------------------------------------------------------------------------------ Ps. Moja znajomość w skali od 1-10 : php =>0, MySQL =>8 Ps. Dodam, że to wszystko będzie obsługiwane tylko przez admina |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Formularz do dodawania:
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2005 Skąd: znienacka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem z tej serii, ale niestety spowodowany wypisywaniem danych na stronie. Konkretnie chodzi o kodowanie, cała strona się przez nie krzaczy. Jaka powina być metoda porównywania napisów dla polskich znaków w bazie danych MySQL, a także jakie powinno być użyte na stronie, aby wypisały się polskie znaki?
W bazie używam kodowania latin2_general_ci natomiast na stronie wpisuję: Próbowałem już wielu metod kodowania, żadne nie przynosi pozytywnych skutków. Proszę o pomoc, bo zapewne jest to sprawa banalna, ale nie potrafię dojrzeć gdzie jest błąd. Pozdrawiam neates -------------------- Jestem niczym maleńki prozaiczny ziemniak w kępie psychodelicznych chryzantem
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cos nie działa...
![]() ------------------------------------------------------------------------------------------------
................................................................................ ........................................ Co do bazy, to mam jedna glowna o nazwie: bazadanych Ps. Próbowałem na 1000 kombinacji... ale wydaje mi się, że muszę mieć odwołanie do konkretnej tabeli.. PROSZ O POMOC... ![]() Ten post edytował nie_wiedzacy 17.09.2005, 11:49:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bazy danych :: MySQL -> php :: Początkujący
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Udało mi się:D - sam do tego doszedłem:P
![]()
![]() poprawiam --- nospor Ten post edytował nospor 17.09.2005, 20:57:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to ja ci troszke poprawie
![]()
na dole forum masz link do manuala mysql tam masz rozpisane skladnie zapytan jak powinny wygladac, -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
thx
|
|
|
![]()
|
|
Z czystej ciekawości, bo zoltodziobem jestem w php - jak wyglada koncowy ten Twoj skrypt? Pokazesz?
|
|
|
![]()
|
|
Jasne - proszę bardzo
![]() Zostałem przy mojej wersji...bo niestety przy tej z manuala wyskakiwał mi błąd!! WSZYSTKO DZIAŁA
Ps. W swojej bazie musisz stworzyć tabelę o jakiejś nazwie np. "tabela" (to się odnosi do tego $db = mysql_list_tables('tabela'); ) i utworzyć kolumny [takie jak zmienne (Nazwisko,Panienskie,DrugieImie...)] . Ps. Najlepiej ustawić VARCHAR i pamiętaj o NOT NULL ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 13:12 |