![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Iława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Posiadam w tabeli kilka pól typu INT(5) oraz jedną DATA. Gdy za pomocą formularza dodaję dane do tabeli w wyżej wymienionych polach pojawiają się albo dane które dodaję, albo wartości podpowiednio: 0 i 0000-00-00 - gdy nie podaję żdanych wartości. Przy wyświetlaniu danych z tabeli otrzymują właśnie np. 0 albo 0000-00-00 - wtedy gdy komórka jest pusta. Czy jest możliwość aby puste pola nie wyświetlały nic. A może da się w miesjscu pustych pól wyświetlić znak "?"? Próbowałem z wartościami domyślnymi ale bezskutecznie. -------------------- Jeziorak-Iława.pl
www.jeziorak-ilawa.pl krystian@jeziorak-ilawa.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
zmień domyślną wartość na NULL ... null się nie wyświetla pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dodajesz do bazy danych rekord poleceniem:
i $data bedzie puste, albo będzie miało nieprawidłowy format, to właśnie doda się jako 0000-00-00. Ten post edytował TomASS 16.09.2005, 10:54:57 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Iława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak właśnie zrobiłem i dalej pokazuje mi 0 itp.
Poniżej struktura tabeli:
EDIT: tomASS wieć co mogę zrobić w tym przypadku by nie wyświetlało się nic gdy dodam pusty rekord? Ten post edytował kpjeziorak 16.09.2005, 10:58:26 -------------------- Jeziorak-Iława.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(TomASS @ 2005-09-16 10:54:38) i $data bedzie puste, albo będzie miało nieprawidłowy format, to właśnie doda się jako 0000-00-00. A jak to się ma do pytania kolegi z pierwszego posta? On sam to zauważył. @TomASS: proponuję chwilęzastanowić się, zanim udzielisz kolejnej "genialnej" odpowiedzi. @kpjeziorak: zrób tak, jak podpowiedział Ci Orson, albo parsuj te zera później w php. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ehh.....człowiek chciałby być pomocny, a tu jeby na niego lecą :/
@kpjeziorak: Pokaż zapytanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Poniżej cały kod, który wyświetla mi rekordy z tabeli:
-------------------- Jeziorak-Iława.pl
|
|
![]()
|
|
Chodziło mi raczej o zapytanie INSERT niż o SELECT, ale tutaj też coś można zrobić:
Ten post edytował TomASS 16.09.2005, 12:14:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy wyświetlaniu tych zerowych wartości daj:
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Przykład TomASS`a zadziałał. Twojego kszychu nie próbowałem, ale i tak Wam obu dziękuję.
-------------------- Jeziorak-Iława.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:37 |