![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy ktoś staną przed problemem wysyłania dużej ilości maili mając do dyspozycji konto na jakimś tam serwerze hostingowym z ograniczeniem 30sek. ? Jestem w trakcie pisania newslettera i wiem, że zleceniodawca spodziewa się liczby subskrybentów idących w tysiące - stąd moje pytanie. W tej chwili zastosowałem poniższą strategię: 1. Zapisuje wszystkich odbiorców w danych sesji. 2. Wysyłam 10 maili i wysyłam nagłówek "Location" przekierowujący na tą samą stronę 3. Tuż po wysłąniu każdego maila wykasowuje danego odbiorcę z sesji. 4. Po wysłąniu miala do ostatniego odbiorcy przekierowuję na stronę z podsumowaniem całej operacji. Macie jakiś inny pomysł lub może jakieś uwagi do "mojej" metody ? -- pozdrawiam Łukasz Wojciechowski -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie możesz dać wszystkich adresatów w BCC i niech serwer pocztowy dalej się martwi?
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(kszychu @ 2005-09-15 11:30:13) A nie możesz dać wszystkich adresatów w BCC i niech serwer pocztowy dalej się martwi? wydaje mi sie, ze duza czesc serwerow czy tez skanerow antyspamowych moze odrzucic takiego maila -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba nie to forum
----edit---- Do tego typu komentarzy służy przycisk Raportuj. Proszę nie pisać ich bezpośrednio w wątku. ~mike_mech -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt, przenoszę na php.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To rozwiazanie z bcc jest z dupy. Rowniez napisalem tego typu newslettera rozsylajacego maile w paczkach po 30 adresow w bcc. No i co? I afera, bo wszystkie te adresy sa widoczne w zrodle maila wrrr. Ludzie sie doczepili, ze nie chca aby ich adresy byly widoczne (co jest dla mnie zrozumiale). Jednak jak do tej pory nie wiem jak ukryc te adres nawet w zrodle :|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do wysyłania takie ilości maili nie stosuje się mail().
W tym takim wypadku lepiej się połączyć z poziomu php z serwerem SMTP i w ten sposób wysłać pocztę. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, również szukałem rozwiązania tego problemu. Jednak nie wiem co jest lepsze czy połączenie z serwerem SMTP i 'ręczne' wysyłanie maili czy moze porcjonowanie po np 40 maili, przeładowanie i następne 40 itd. (ale przy tym drugim odpada zastosowanie w cron tabie).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo co kilkadziesiat maili robic sleep()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zleceniodawca jako jedno z wymagań podał:
- Maile muszą być wysyłane osobno do każdego z odbiorcy. Czy SMTP czy mail() to wydaje mi sie ma małe znaczenie. Ja bardziej pytałem czy sposób z samoodświeżaniem jest OK czy może polecacie coś innego ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz dostepnego crona?
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- pozd.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Alchemy_A.R.T. @ 2005-09-15 14:18:53) To rozwiazanie z bcc jest z dupy. Rowniez napisalem tego typu newslettera rozsylajacego maile w paczkach po 30 adresow w bcc. No i co? I afera, bo wszystkie te adresy sa widoczne w zrodle maila wrrr. Ludzie sie doczepili, ze nie chca aby ich adresy byly widoczne (co jest dla mnie zrozumiale). Jednak jak do tej pory nie wiem jak ukryc te adres nawet w zrodle :| Widocznie wysylales z CC, wtedy sa widoczne. W BCC nie sa widoczne zadne inne adresy email oprocz twojego, chociaz niektore serwery maja z tym problemy i nie widac od kogo przyszedl email. Fakt jednak, ze widac tylko Twoj email. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(rachwal @ 2005-09-15 13:51:57) Wielkie dzięki Rachwal, to wygląda na najlepsze rozwiązanie. Wysylanie maili jest niezależne od serwera i ograniczenia czasu wykonywania skryptu. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:49 |