Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> unset()
mind_pl
post 12.09.2005, 10:53:38
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

czesc

moze mi ktos podpowiedziec, jak usunąć zminene $_SERVER['PHP_AUTH_PW'] i $_SERVER['PHP_AUTH_USER'] ?

Problem w tym, ze gdy napsize unset($_SERVER['PHP_AUTH_PW']) itd. w skrypcie ktory sluzy do wylogowania, zmienne te ciagle istnieją, a koniecznie chciałbym zeby ich nie było ;- )

ok, dzieki z góry.
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 12.09.2005, 10:55:38
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Jeżeli je usuwasz to w dalszej części skryptu nie powinno ich być.
Pojawią się natomiast po ponownym wykonaniu skryptu, po przeładowniu strony, dlatego że są zawsze tworzone przrz php.
+Quote Post
mind_pl
post 12.09.2005, 11:02:55
Post #3

-----

faktycznie, w tym samym skrypcie po usunieciu zmiennych , juz ich nie ma.
jednak jak w jakims innym skrypcie - ktory jest wywoływany po wylogowaniu - wpisalem
print($_SERVER['PHP_AUTH_USER']);
print($_SERVER['PHP_AUTH_PW']);

pokazuje mi te zmienne, chociaz uz ich nie powinno dawno być,

dlaczego tak sie dzieje ?
+Quote Post
kszychu
post 12.09.2005, 11:07:07
Post #4

-----

W skrypcie operujesz na $PHP_AUTH_PW i $PHP_AUTH_USER? To są zmienne SERWERA! Do własnych potrzeb polecam tablicę $_SESSION.
A są dlatego, że tak jest skonfigurowany serwer i skryptem tego nie zmienisz.

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post
mike
post 12.09.2005, 11:08:16
Post #5

-----

No właśnie pisałem. php tworzy te zmienne zawsze podczas wykonywanie żądanie jakiegoś skryptu i nic na to nie poradzisz.
Jeżeli chcesz się ich pozbyć w każdym skrypcie to musisz je usuwać za każdym razem.

A poza tym i tak usuwając zmienne w jednym skrypcie (jakiekolwiek) nie osiągnąłbyć usunięcia ich w innym, podczas kolejnego wykonania. Jest to inne/koleje żądanie do serwera i tego typu zmiany nie wpływają na kolejen wywołania skryptów.

To tak jakbyś ustawił zmienną $var w jednym skrypcie, potem wpisał inny adres (kolejnego skryptu) i nadal miał te zmienne. I to wszystko bez użycia sesji.

Więc podsumowując. Usunięcie zmiennej (jakiejkolwiek) nie powoduje jej usunięcia podczas kolejengo wykonania skryptu.
+Quote Post
mind_pl
post 12.09.2005, 11:11:27
Post #6

-----

nie, w skrypcie ktory sluzy do logowanie, sprawdzam czy sa ustawione te zmienne serwera, a jesli nie, to daje header WWW-Authenticate: itd. po czym, daje odpowiednią zmienne sesji i to ona jest podstawą do wejścia głębiej w serwis.

problem jest w tym, ze gdy człowiek sie wyloguje (usuwam sesje ) i znowu chce sie zalogować, skrypt nie chce pokazać okienka logowania, bo zmienne serwera juz i tak są ustawione - myslalem ze mozna usunęc je skryptem, a skoro nie to trudno. da sie to tez ominąć ;-) ok, dzieki za wyjaśnienie.
+Quote Post
mike
post 12.09.2005, 11:14:49
Post #7

-----

Cytat(mind_pl @ 2005-09-12 11:11:27)
skrypt nie chce pokazać okienka logowania, bo zmienne serwera juz i tak są ustawione - myslalem ze mozna usunęc je skryptem, a skoro nie to trudno.

Często się zdarza że to przeglądarki trzymają informację o przeprowadzonej autoryzacji i nawet po wylogowaniu ne chcą pokazywać okienka logowania.

Chyba musisz to zrealizować inaczej niż chciałeś winksmiley.jpg
+Quote Post
nospor
post 12.09.2005, 11:17:33
Post #8

Grupa: Moderatorzy

janprostrzym rozwiązaniem jest chyba ustwianie indexu w tablicy $_SESSION. Gdy gostek sie wyloguje, to zmieniasz wartosc jakiegos tam indexu na 0, a gdy sie zaloguej to ustawiasz go na 1

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
mind_pl
post 12.09.2005, 12:08:10
Post #9

-----

chyba masz racje ; - ) dodałem poprostu kolejną zmienna i działa jak zaplanowałem, chociaz nie jest napisane jak chciałem ; - )

btw, mozecie mi jeszcze wyjaśnić, kwestie bezpieczeństwa przed wykradnięciem / złamaneim haseł ? Zauważyłem, ze na większości serwisów, miejsca bacznie strzeżone są zabezpieczane właśnie autoryzacją, a nie zwyklym logowaniem. I zastanawiam się, czy to przypadek, czy faktycznie autoryzacja jest jakimś lepszym zabezpieczeniem - przecież napisanie programu co generuje stringi i sprawdze odp. przeglądarki nie jest trudno ;- )

Tym bardziej się zasatnawiam, bo przy autoryzacji mam ustawione login / haso na zmiennych serwera i chyba łatwiej to zdobyć ? Jak to jest ?

pzdr.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 30.06.2025 - 04:50