![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 1 Dołączył: 1.09.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Piszę system logowania (rejestracja, logowanie, autoryzacja, prywatne wiadomości, wraz z panelem administracyjnym) i właśnie wzięłem się za konfigurację. Chcę, aby system był jak najbardziej konfigurowalny, więc dane będę przechowywał w jednej tabeli MySQL wg. wzoru: nazwa wartości (klucz), wartość Wartości będzie kilkadziesiąt. Chciałem poprosić o radę dotyczącą wczytywania wartości z tego configu - czy napisać funkcję która zwróci wszystko w tablicy asocjacyjnej $config, czy też napisać funkcję, która jako parametr przyjmie nazwę wymaganej wartości a zwróci jej zawartość? Chodzi mi tylko i wyłącznie o prędkość działania skryptu. Zaznaczam, że każda funkcja wczytuje średnio 4-7 wartości z configa. Niestety, przetestowanie obydwu rozwiązań i porówanie prędkości nie jest za bardzo możliwe, ponieważ mam już napisane około 1600 linijek kodu, a podmienianie wartości "na próbę" zajęłoby mnóstwo czasu. Krótki schemat funkcji o których mówiłem: 1 - wczytanie wszystkiego na raz i następnie wywoływanie poszczególnych elementów tablicy
i sposób drugi (wczytywanie wartości tylko w chwili, gdy jest potrzebna)
Będę bardzo wdzięczny za rady i sugestie. Ten post edytował k0nrad 11.09.2005, 19:45:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:07 |