![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. Piszę dzisiaj już drugi temat ale ten będzie ostatni
![]() Mam sobie plik który dodaje edytuje usuwa wpisy do pliku.txt, wsio oczywiście działa ok. Chciłbym natomiast zrobić sobie dobrze ![]() W skrócie chcę po prostu aby te dane usuwały się automtycznie co jakiś czas same, ale... i tu jest właśnie problem: Układ w pliku txt jeden | dwa | trzy | 09.09.2005 trzy | cztery | pięć | 12.09.2005 szesc | siedem | osiem | 15.09.2005 dziewiec | dziesiec | jedenscie | 09.09.2005 I teraz chciałbym aby skrypt usuwał mi wpisy po 3 dniach ale nie wszystkie a tylko te, których termin już minął. Czyli 12 września usunie mi wpisy z 09.09.2005, 15 wrzesnia z 12.09.2005 itd itp. W sumie nie chodzi mi o gotowca a o jakąś podpowiedź jak do tego w ogóle podejść. No ale oczywiście jakimś gotowym skryptem do przeróbki nie pogardzę ![]() Jeszcze raz sorki za 2 topik ale tematu podobnego, z tego co widziałem, nie ma na forum, a może się to przydać też innym. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze primo:
Muisz wczytać ten plik. Po drugie primo: Każdy z wersów dajesz:
Po trzecie primo ultimo: php ma wbudowany mechanizm umożliwiający porównywanie dat (oczywiście w odpowiednim formacie) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepiej użyć funkcji time() to bardzo upraczcza wszelkie obliczenia,
bo jest to zawsze liczba całkowita - ilość sekund od jakiejś tam daty. wtedy robisz np warunek: if (time()-$termin > 3600*24*3) .... 3600 - godzina 3600 * 24 - doba itd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a tak pozatym toustaw w cron'ie zeby skrypt uruchamial sie codziennie pozatym moglbys posortowac ze im starszy wpis tym dalej lezy i dzieki temu przy kasowaniu nie musialbys przegladac wszystkich wpisow tylko lecicec od konca dopoki warunek bedzie spelniony
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 00:20 |