![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
chce wyswietlic z okreslinego katalogu konkretny plik. Robilem to przez opendir i readdir ale tu wyswietla mi cala zawartosc katalogu. Sprobowalem poprzez fread i nic, wyswietlil mi zawartosc pliku. Ja chcialbym zapytać w jaki sposob wysietlic nozwe i rozszerzenie konkretnego pliku? 1.
2.
Kod Warning: opendir(../pliki/1111.rtf): failed to open dir: To nie jest katalog in /home/httpd/vmhosts/test.php on line 265
Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/httpd/vmhosts/test.php on line 266 -------------------- Warsztst: Apache 1.3.31 | PHP 4.3.7RC1 | MySQL 4.0.18
Na warsztacie: RU llllllllll 98% |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
is_file()
is_dir() path_info() Co chcesz w ogole osiagnac? Zawartosc pliku czy rozszerzenie? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisał, że chce uzyskać nazwe i rozszerzenie. A co do punktu 2, to co przekazujesz do zmiennej $zdjeceiedytuj ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
jak to co? 1111.rtf - widac wyraźnie jak na dloni.
i ciekawe czemu nie dziala? ![]() @neo.priv masz zapodac katalog a nie plik do funkcji opendir. pozatym to co chcesz osiagnac juz bylo wiele razy na forum. poszukaj -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Poradzilem sobie z wypisaniem nazwy pliku, tzn dodalem jeden warunek w petli while:
JEdnak teraz petla wywala mi cala zawartosc folderu pod wymagana przezemnie nazwa pliku, innymi slowy pliki sie dubluja. Chciałbym wyswietlic tylko jeden plik. Probowalem uzyc petli for i tam ograniczyc liczbe wySwietlanych plikow lecz nie za bardzo mi to wychodzi, mam komunikat: Kod Parse error: parse error, unexpected T_INC, expecting ';'
-------------------- Warsztst: Apache 1.3.31 | PHP 4.3.7RC1 | MySQL 4.0.18
Na warsztacie: RU llllllllll 98% |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ten warunek jest zawsze spelniony bo to nie jest porownanie, a przypisanie. powinno byc
a pozatym jesli chcesz tylko ten plik wyswietlic to poco leciec po calym katalogu? uzyj funkcji file_exists() i po sprawie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm... sprawdz:
$start = opendir(realpath('../pliki/')); while( $file = readdir($start)) { ... } -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 20:08 |