![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeszukalem forum, dokumentacje mysql. Sam probowalem cos wykombinowac.
Niestety nie udalo mi sie jak narazie pozbyc problemu kodowania znakow. Dane wprowadzam w kodowaniu iso-8859-2 (mysql-owe latin2). Mam serwer MySQL 4.1.12a-nt + obsluguje baze na phpMyAdmin 2.6.4-rc1. Nie moge zmusic phpMA do wyswietlania znakow w ISO, caly zas trzyma sie tego utf, jak mozna to zrobic? jak widac na zalaczonym obrazku serwer mimo moich prob konfiguracji i zmiany zmiennych default-character-set oraz prob zmiany za pomoca zapytania Set variable=value; dalej trzyma sie kodowania utf. ![]() co nalezy zrobic aby zmienic kodowanie phpMA oraz serwera na iso-8859-2? // edit: Udalo mi sie zmienic kodowanie w phpMA na iso-8859-2 ale kiedy zagladam do zrodla strony to dalej w meta-charser jest utf ![]() o co chodzi? // edit: Juz caly dzien walcze ze zrodlami phpMA (wer 2.6.4-rc1) znalazlem miejsce gdzie wciskany na sile jest uft-8. najgorsze ze zglupialem w momencie gdy po zakomentowaniu kodu i zapisaniu pliku problem nie znikl ![]() oto kod ktory umiescilem w komentarzu (plik: database_interface.lib.php):
Czy ktos mogl by mi powiedziec dlaczego dalej ustawiany jest charset na utf i w ktorym miejscu sie to odbywa? Przeszukalem caly kod i nigdzie nie znalazlem zmiany zmiennej $charset = 'utf-8' (pozatymi ktore pokazalem). uzywalem regexa do wyszukiwania (\&charset.*\'utf-8\') Ten post edytował one_eddie 9.09.2005, 15:36:06 -------------------- ![]() Sklep z gotowymi programami, grami oraz kodami źródłowymi. Zajrzyj na http://www.sklep.virgotech.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2005 Skąd: Kraków / Katowice / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po nawiązaniu połączenia z bazą wyslij takie zapytanie:
Powinno przynieść oczekiwany skutek Pozdrawiam ![]() ... -------------------- The people who are trying to make this world worse are not taking a day off. How can I? - Light up the darkness
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(FanFataL @ 2005-09-09 23:49:48) Po nawiązaniu połączenia z bazą wyslij takie zapytanie:
Powinno przynieść oczekiwany skutek Pozdrawiam ![]() ... to co podales + set character set latin2; to tylko sposob na zmiane wartosci zmiennych mysql. Zreszta zdazylem juz do tego dojsc. Nadal pozostaje problem usuniecia utf-a z phpMA? -------------------- ![]() Sklep z gotowymi programami, grami oraz kodami źródłowymi. Zajrzyj na http://www.sklep.virgotech.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:40 |