![]() |
![]() |
-malymarek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cześć, mam wiadomość w 2 liniach
linia1 linia2 Chciałbym te linie połączyć tak: linia1linia2 Czy jest na to sposób? Z góry dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w czym masz ta "wiadomosc"? w jednym stringu, w pliku, w dwoch stringach, w bazie?
Zgaduje ze w jedmyn stringu:
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
-malymarek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Te linie powstają przez użycie 'entera' przy przesyłaniu danych poprzez formularz w polu textarea. Zapisują się w pliku tekstowym. Nie umiem się ich pozbyć, a ten sposób u mnie się nie sprawdza.
Może da się jakoś w samym polu textarea ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No bo pewnie masz serwer na linuksie i w pliku nie masz CRLF tylko LF..
Poprzedni kod podany przez Doktora Bonzo dotyczył przypadku CRLF (tak będzie przy serwerze postawionym na windzie). W twoim przypadku pewnie zadziała kod nieco zmodyfikowany, który pozwolę sobie zacytować w dwóch wersjach: windowej: Kod <?php print( str_replace( "\r\n", "", $wiadomosc ) ); ?> linuxowej: Kod <?php print( str_replace( "\n", "", $wiadomosc ) ); ?> Powinno pomóc. .. było trochę pokombinować i poszukać po manualach ![]() -------------------- pozdrowienia, Tomek
------------------------- Ci, którzy umieją - robią, ci którzy nie umieją - uczą. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moj kod zamienia "\n" na "" I "\r" na "" a nie "\n\r" na "" -- sprawdzalem na linuxie.
Moze chodzi o to ze argumentem 'replace' tez powinna byc tablica:
No, jeszcze jest wersja MACowa -- "\r" ![]() I jest artykul na portalu php.pl -- znaki nowej linii, czy jakos tak. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzeczywiście masz rację bonzo
![]() ![]() Kto wie co on tam ma w tym pliku? Trzebaby go zobaczyć i wtedy przypasować. Widać malemu nie chce się kombinować albo już ma rozwiązanie tylko nie raczył tu napisać ![]() Aha.. i jeszcze jedno.. twoja konstrukcja Bonzo Kod <?php print( str_replace( array( "\n", "\r" ), "", $wiadomosc ) ); ?> da w wyniku tablicę dwóch stringów, jeden z usuniętym CR a drugi z usuniętym LF a jak będzie CRLF to kucha.. i jeszcze musiałbyś zrobić coś do rozróżnienia w ktorym stringu masz właściwy wynik? Lepiej będzie dla świętego spokoju zastosować wersję omni-systemową w rodzaju: Kod <?php print( str_replace( "\r", "", str_replace( "\n", "", $wiadomosc ) ) ); ?> To załatwi każdą wersję, linuxową, windową i makową ![]() Ten post edytował atomik 9.09.2005, 12:18:52 -------------------- pozdrowienia, Tomek
------------------------- Ci, którzy umieją - robią, ci którzy nie umieją - uczą. |
|
|
-malymarek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat print_r i pewnie z tym malymarek nie potrafi sobie poradzić Zgadłeś ![]() ![]() U siebie mam serwer pod windows, a docelowo serwer działa pod linuxem i był kłopot. Rozwiązanie atomica załatwiło wszystko. Wcześniej nie miałem okazji, to teraz dziękuję ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko że @atomik też jeszcze powinien sobie doczytać co nieco
![]()
----edit---- Przepraszam @dr_bonzo nie zauważyłem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Trochę zakręciłeś mike (podobnie jak ja)
![]() Doczytałem i faktem jest, że pierwsza wersja doktora powinna być najlepsza tzn. Kod <?php print( str_replace( array( "\n", "\r" ), '', $wiadomosc ) ); ?> Nie ma tego złego co by na lepsze/gorsze (niepotrzebne skreślić) nie wyszło ![]() -------------------- pozdrowienia, Tomek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:44 |