![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Nowy Targ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc,
zawislem na niby banalnym zapytaniu :/ otoz mam dwie tabele: ogloszenia i kategorie ogloszenia: id | nazwa | kat | kategorie: id | nazwa | Do pola "kat" w tabeli ogloszenia, chciałbym ładowac "id" kategorii. i teraz: jak wyciągnąć i wyswietlić kategrię o id=1 gdy mam jedynkę w polu kat w tabeli "ogloszenia" ? z gory dzieki za helpa, pozdr, m. -------------------- Pozdrawiam,
Mikołaj F. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli dobrze zrozumialem to wystarczy zwykly warunek
lub
![]() P.S. ale dziwnie koloruje i łamie ten znacznik sql ![]() -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Nowy Targ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak mialem, 1 przyklad, tylko teraz chcialbym wyswietlic obok siebie id z tabeli kategorie i id z kategorii ogloszenia...
da siem ? probowalem tak: '.$wiersz['kategorie.id'].' '.$wiersz['ogloszenia.id'].' ale nie działa :/ -------------------- Pozdrawiam,
Mikołaj F. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie tak nazwy masz takie jak nazwy pul, czyli bez kropek
z zapytania otrzymujesz taka tablice id, nazwa, kat, nazwa_kategorii pierwsze trzy pochodza z tablicy ogloszenia a ostatni pochodzi z tablicy kategorie i ma zmieniona nazwe na nazwa_kategorii [Edit] dla wyjasnienia oba powyzsze zapytania SQL dadza taki sam wynik przy takich samych tablicach. Glowna tablica skad pobierane sa dane to tablica 'ogloszenia', dodatkowa kolumna jaka wyciagamy jest kolumna 'nazwa' z kolumny 'kategorie' ktorej zmienilismy nazwe na 'nazwa_kategorii' aby nie powstal konflikt z nazwa kolumny z tablicy 'ogloszenia' Mam nadzieje ze wyjasnilem ci to wystarczajaco dokladnie ![]() Ten post edytował Sh4dow 8.09.2005, 12:42:22 -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
musisz uzyc aliasów dla id, bo dwa takie same pola w select ie moga byc:
no ipotem $wiersz['kid'].' '.$wiersz['oid'].' -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
@nospor: dzieki, niby wszystko ok, a jednak zapytanie sie sypie :/
ułożyłem tak:
$nr to zmienna z url'a (w tym przyp. ==3) jako wynik wywala mi 4 rekordy a mam tylko jedno pole id wartosci 3 :/ ? -------------------- Pozdrawiam,
Mikołaj F. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale przecież te ID to jest typu int? Jesli nie to zrób to na int i wówczas:
a sorki, ale zjadles polaczenie:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor,
nic z tego, tym razem wywala 5 rekordów :/ ![]() o, a w tabeli kategorie, mam 5 kategorii... ![]() ![]() miki: wkleiłem, dokładnie jak napisałeś, to z tym połączeniem i coś sie dalej sypie ... nospor: orajciu, ale co się sypie? jakies errory? miki: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in... phpmyadmin mowi, ze: #1054 - Unknown column 'o.kat' in 'where clause' Ten post edytował miki_ok 8.09.2005, 13:48:59 -------------------- Pozdrawiam,
Mikołaj F. |
|
|
![]()
|
|
komunikat glosi ze tabeli ogloszenia nie ma pola 'kat'. Masz takie pole? Pokaz dokladnie to zapytanie co zrobiles po mojemu
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
hula, dzięki piękne :*
![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mikołaj F. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:39 |