![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy istnieje możliwość za pomocą polecenia SQL - SELECT SUM() zsumować tylko interesującą nas informację ?!
![]() przykład: TABELA Kod | KOD | WARTOSC | ============================= | kzs | 12.52 | ------------------------------- | kzs | 7.30 | ------------------------------- | sub | 1.35 | ------------------------------- | brb | 234.89 | ------------------------------- | sub | 5.93 | ------------------------------- | kzs | 12.52 | ------------------------------- 1. chcę zsumować pola "WARTOSC" ale tylko te w których występuje tylko kod "KZS" bo w taki sposób tego nie uczynię:
2. czy istnieje możliwość stosowania łączonych warunków, np. zsumowanie SUB + BRB /wg. przykładu/ how to do ? ![]() pozdrawiam n3Mo Ten post edytował n3Mo 8.09.2005, 11:46:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
opuść te odwrócone apostrofy i będzie działało.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
Pamiętaj, że porównujesz stringi. 2.
Poczytaj o operatorach logicznych. ----edit---- Poza tym nie to forum. Przenoszę: php -> Bazy danych ------------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gra i beczy
![]() a co do operatorów to nie chce mi się czytać ![]() wielkie dzięki BTW: mike_mech: sorki za napisanie tematu tu gdzie nie trzeba i dzięki raz jeszcze za szybką reakcję ![]() pozdrawiam n3Mo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OT
Cytat(n3Mo @ 2005-09-08 11:58:02) a co do operatorów to nie chce mi się czytać To czemu nie stosujesz ![]() ![]() ---- Koniec OT'a ---- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: z fotela ;p Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Chciałem przedstawić wam mój problem, a jednocześnie uzyskać odpowiedź lub jakieś rozwiązanie:
Mianowicie: Mam tabele do ktorej za pomoca skryptu wrzucam: ID_TOWARU | NAZWA_TOWARU Dla kazdego klienta moze byc kilka roznych towarow. Nastepnie skryptem wrzucam do tabeli STAN takie dane: ID_STAN (autoincrement) | ID_KLIENTA | ID_TOWARU | ILE_TON I potem chce zrobić zsumowanie ile ton poszczególnego towaru ma klient. Jak to zrobić? Nie wiem jaką regułkę tu zastosować. Czy zrobić najpierw array w ktorym bedzie ID_KLIENTA => ID_TOWARU => ILE_TON a potem zrobić funkcją foreach czy jak?
Proszę pomóżcie. Pozdrawiam -------------------------- znalazłem rozwiązanie: zrobiłem takie query:
a w php coś takiego:
-------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 05:05 |