![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-norbas- |
![]()
|
Goście ![]() |
W skrypcie mam użytą funkcję str_split(), która dzieli stringa o zadaną liczbę znaków.
przykład zastosowania:
uzyskujemy w ten sposób sformatowana datę 2005-09-06 13:54:24 Funkcja ta o ile sie nie mylę pojawiła się w PHP5 a ja musiałem przenieść wszystko na serwer gdzie mam PHP4.x Pojawia mi się komunikat: fatal error: Call to undefined function: str_split() in [...] on line 118 Czym zastąpić tę funkcję w php 4.x ![]() A może jest jakiś inny sposób na bardzo prostą zamianę stringa z postaci 200509061354 na 2005-09-06 13:54 ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
pozatym mozesz uzyc funckji substr() do wyciagania poszczegolnych fragmentów stringa -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A może jest jakiś inny sposób na bardzo prostą zamianę stringa z postaci 200509061354 na 2005-09-06 13:54 ![]()
To nie działa? |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tylko że z substringiem to już nie jest takie proste a i tez mniej eleganckie.
Poza tym przejżałem manuala z php 4 i znalazłem tam funkcję str_split. Teraz to już nic nie kumam. ("Y-m-d H:i:s"); A takie cos odpada bo dane będa zapisywane do mysqla i będzie ich b. dużo więc założyłem sobie (chyba słusznie), że im mniej ich będzie tym lepiej. stąd konieczność użycia takiego czegoś ("YmdHis"); i późniejsza konieczność sformatowania daty. Może tak być, że ta funkcja została z jakichś powodów wyłączona przez provaidera? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Guest @ 2005-09-06 14:15:16) Poza tym przejżałem manuala z php 4 i znalazłem tam funkcję str_split. Teraz to już nic nie kumam. Ta funkcja jest dopiero od php5 Cytat(Guest @ 2005-09-06 14:15:16) ("Y-m-d H:i:s"); A takie cos odpada bo dane będa zapisywane do mysqla i będzie ich b. dużo więc założyłem sobie (chyba słusznie), że im mniej ich będzie tym lepiej. stąd konieczność użycia takiego czegoś ("YmdHis"); i późniejsza konieczność sformatowania daty. 1. W ten sposób nie zaoszczędzisz miejsca, musiałbyś zapisać z 1000000 rekordów żeby odczuć różnicę; 2. Jeżeli chcesz jednak to zoptymalizować z poziomu bazy to użyj typów pól związanych z datą: DATE, DATETIME lub TIMESTAMP, będziesz miał datę w cywilizowanym formacie i nadal duże możliwości związane z jej formatowaniem. |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
NO to jest rada.
Dzięki ogromne Idę w tym kierunku. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |