![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam dwie tabele
Kod users id_uzyt | login | ... ogloszenia id_ogloszenia | id_uzyt | ogloszenie | ... chciałbym za pomoca jednego zapytania usunac jednego uzytkonika i wszystkie ogłoszenia z drugiej tabeli ktore zostały napisane przez tego uzytkownika probowałem zrobic cos takiego Kod "DELETE FROM users as u , ogloszenia as o WHERE u.id_uzyt='".$nr_uzytkownika."' and o.id_uzyt='".$nr_uzytkownika."' " jednak takie zapytania nie działa , cały czas wyskakuje blad składniowy , probowąłem to zpatyanie pisac na rozne sposoby jednak w zaden sposob mi to nie dziłą prosz o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taka uwage, do tabel nie powinno sie dawac AS w aliasach.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz uzyc typu InnoDB i kluczy obcych, sprawniejsze rozwiazanie, poniewaz baza jest bardziej "zrelacjonowana"
![]() tak na marginesie to ostatnim czasy uzywam InnoDB w 90% przypadkow no chyba ze relacje sa na tyle male a liczy sie nieco wieksza wydajnosc ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat tak na marginesie to ostatnim czasy uzywam InnoDB w 90% przypadkow no chyba ze relacje sa na tyle male a liczy sie nieco wieksza wydajnosc Szczerze mowiac to glupota jest nie uzywac InnoDB bo przeciez o to chodzi zeby byly relacje. Wtedy mozesz zapewnic prawidlowe powiazania w bazie danych. Cytat mozesz uzyc typu InnoDB i kluczy obcych CASCADE (chyba w mysqlu takie cos jest) -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 03:35 |