![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem.
Mam SELECT "lista" Kod var lista = document.getElementById("lista"); alert(lista.selectedIndex); gdy jest zanzaczony jakiś element to jest OK ale jak nie mam zaznaczonego elementu to nic mi nie wyświetla a liczyłem na to że będę miał -1 wtedy mógbym odpowiednio reagować na brak wybrania jakiegokolwiek elementu. Skoro nie przyjmuje wartości -1 to jak poznać że nie wybrano niczego. Ten post edytował php programmer 1.09.2005, 09:20:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze zwraca wartosc null -- sprawdz w manualu.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdzałem z tym nullem, ale chyba to tez nie to:
Kod if (lista.selectedIndex==null) alert('nic'); -------------------------------------------------------------------------------- A w moim MANUALU mam jedynie to: Select WŁAŚCIWOŚCI METODY length - liczba opcji listy blur - usuwa fokus z opcji name - parametr NAME listy focus - ustawia fokus na opcji type - parametr TYPE listy options - odnośnik do konkretnych opcji selectedIndex - tablica indeksów wybranych elementów Option WŁAŚCIWOŚCI defaultSelected - określenie początkowego stanu elementu selected - określenie aktualnego stanu elementu text - tekst elementu value - parametr VALUE Ten post edytował php programmer 1.09.2005, 09:08:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Powinno zwracac -1. Penwie znowu jakiś kosmiczny kod wymysliles (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
POkaz go. Ale jesli nic nie zwroci to mozesz przyjąc ze nic nie zaznaczyl: No i zakladam ze chodzi o multiselect. gdyz zwykly select zawsze ma cos zaznaczonego. Chyba ze ty go jakos dynamicznie budujesz, ale jesli tak to powinienes sam cos zaznaczyc najpierw od biedy tez mozesz poleciec po wszystkich option i sprawdzic czy jakas jest zaznaczona |
|
|
![]() ![]()
|
|
Raczej nie mam chyba multiselect
(bo nie ustawiałem, a domyślnie jest chyba jednokrotnego wyboru) Kod function Dodaj(){
var source = document.getElementById("filmy"); var dest = document.getElementById("lista"); dest.options[dest.length] = new Option(source.options[source.selectedIndex].text,source.options[source.selectedIndex].value); //AktualizujPosta(); } function Usun(){ document.getElementById("lista").remove(document.getElementById("lista").selectedIndex); //AktualizujPosta(); } function Odtwarzaj(){ var lista = document.getElementById("lista"); var link = lista.options[lista.selectedIndex].value; if (link=='') alert('Ten tytuł nie ma przypisanego pliku filmowego'); else location.href = link; alert(lista.selectedIndex) } Ten post edytował php programmer 1.09.2005, 09:08:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na starcie przeciez select ustawia sie na zerowej opcji.
---------- Edit: Tak pierwszy element, ale przecież na starcie na tym właśnie elemencie jest ustawiony selectedIndex. Bo niby gdzie ma być ? Ten post edytował revyag 1.09.2005, 08:55:29 |
|
|
![]()
|
|
Zero to pierwszy element
Apropos tego kodu (przed chwilą go sprawdziłem): Kod if (lista.selectedIndex && lista.selectedIndex!=-1) alert(lista.selectedIndex); else alert("nic nie wcisnieto"); jak nie mam nic zaznaczone to sie nic nie dzieje jak jest pierwszy element zaznaczony to pisze "nic nie wcisnieto" jak nastepne to wypisze odpowiedznią liczbe Ps. Cytat: "Tak pierwszy element, ale przecież na starcie na tym właśnie elemencie jest ustawiony selectedIndex. Bo niby gdzie ma być ?" Nie wiem, może -1 , bo pierwsza pozycja to by było przekłąmanie Ten post edytował php programmer 1.09.2005, 09:20:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nasmazylem taki kod: jest ok. powiedz co się chrzni i kiedy:
i zacznij wreszcie bbcode uzywac!!! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli się mylę to biję się w piersi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif)
Kiedy strona się załaduje selectedIndex selecta jest ustawiany na jego pierwszej opcji. Dlatego jego wartość wynosi zero a nie -1. |
|
|
![]() ![]()
|
|
OK podany kod DZIAŁA (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !
Dzieki. Ten post edytował php programmer 1.09.2005, 09:16:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:29 |