![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak ustawić w stylach, żeby dla wszystkich pól text w formularzu były jakieś określone kolory, ale tak żeby nie wpisywać wszędzie CLASS="nazwa"?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko że wszystkie elementy input będe miały ten styl. Żeby niektóym nadać inny musisz nadpisać klasy dla nich. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wiem jak zrobić, ale mi zależało na tym aby tylko pole text mialo zmieniony styl i żeby nie ustawiać dla submit osobnego stylu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaznaczam że jest to mój pierwszy skrtpt JS, jaki napisałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) może nie działać, tym bardzej że go nie testowałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
plik plik.js Kod function externalTexts() { if( ! document.getElementsByTagName ) return; var inputs = document.getElementsByTagName( "<input>" ); for( var i=0; i < inputs.length; i++ ) { var input = inputs[i]; if( input.getAttribute( "type" ) == "text" ) anchor.className = "klasa"; } } window.onload = externalTexts; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Miko6 @ 2005-08-31 18:20:10) To wiem jak zrobić, ale mi zależało na tym aby tylko pole text mialo zmieniony styl i żeby nie ustawiać dla submit osobnego stylu. Takie cos mozna zrobic poprzez ustawiennie :
Zgodne z CSS2.1. Nie obsługuje tego jednak IE. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdyby wszystkie przegladarki wspieraly dobrze CSS2 to moznaby zrobic to za pomoca:
Kod input[type="text"] { background-color: white; color: black; } Niestety tak dobrze nie ma, bo IE ma to gdzies :/ wiec albo pobawisz sie klasami albo JS. Ja osobiscie robie tak, ze wszystkim inputom nadaje styl, ktory chce miec w polach textowych, a innym typom nadaje klasy (np. przyciskom), pol tekstowych jest z teguly najwiecej, wiec w ten sposob oszczedzam na pisaniu wiekszej ilosci klas. |
|
|
![]()
|
|
mike_mech niestety ten js u mnie nie działa. FiDO też bym tak zrobił gdyby nie to, że ja edytuje osCommerce'a i nie chce mi sie w każdym formularzu tego zmieniać, a niestety troche ich jest. Zresztą bym musiał ich szukać po plikach.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:29 |