![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moderatorzy tego rofum sie juz na mnie wkurzaja ale postanowilem napisac jeszcze jeden post bo wydaje mi sie ze to naprawde wazne i przyda sie nie tylko mi ale innym przegladajacym to forum
mam tabele na ktora chce nalozyc triggera ale!!! nie mam 100% pewnosci ze trigger sie wykona z roznych powodow nie wazne jakich w kazdym razie chcialbym zeby pomimo tego ze trigger sie nie wykona transakcja zostala zatwierdzona a sql nie moze zwrocic bledu jest to tylko trigger pomocniczy i jak sie nie wykona to trudno ale dane musza byc wprowadzone do bazy i nie moze zostac zwrocony blad -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 177 Pomógł: 6 Dołączył: 14.01.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jestem strasznie ciekaw z jakich powodow trigger sie nie wykona ?
![]() opisz prosze [ ![]() a tak a propos powiedz mi czy ty wiesz napewno co to procedury wyzwalane ![]() Ten post edytował Method 4.10.2005, 11:20:12 -------------------- "zycia nie mierzy sie liczba oddechow,
ale liczba chwil, ktore zapieraja dech w piersi" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zakladasz ze jestes nieomylny?
no to gratuluje samooceny tylko tak dalej. jeszcze w powinienes pisac windowsy i mowic ludziom ze to musi byc bez bledu. kazdy program zawiera bledy tylko trzeba wiedziec jak go zepsuc. moze sie nie wykonac np z mojego bledu ale generalnie jest tak ze ma to byc dzialanie dodatkowe nie ma koniecznosci wykonywania tych funkcji a przynajmniej nie jest to konieczne z punktu widzenia aplikacji ktora na tej bazie dziala aplikacje nie ja pisalem i nie moge jej zmienic wiec tam przechwytywanie wyjatkow i innych bledow odpada a jesli trigger sie nie wykona cofa transakcje generalnie pierwsza instrukcja triggera moze byc zatwerdzenie transakcji ale dalej zwracany jest blad i aplikacja tego nie przelknie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 177 Pomógł: 6 Dołączył: 14.01.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
po pierwsze:
Wcale nie zakladam ze jestem nieomylny, ty za to plytko interpretujesz i reagujesz agresywnie. Pieknie mowisz o windowsach - no tak zawsze mozna zwalic na Billa G. Jak sa takie zle to po co ich uzywasz ? po drugie: nie odpowiedziales na moje pytanie na temat procedur wyzwalanych ? po trzecie: W duzych projektach istnieje ktos kto sie nazywa administratorem aplikacji - bo jak raczyles wspomniec nie ma softu bez bledow. a teraz tak sie zastanowmy do czego sluza triggery: - kontrola danych w tabelach - czyli jakas tam rejestracja dokonywanych zmian - automatyzacja przekazywania informacji do innych programow , ze jest wymagane podjecie okreslonych dzialan w wypadku dokonania zmian na tabeli - zachowanie zlozonych wiezow integralnosci, takich ktorych nie zalatwisz wiezami deklaracji - A ponadto zdarzeniem wyzwalajacym jest operacja DML ( nie liczac Instead-of) - wyzwalacz sam w sobie uruchamiany jest w tej samej transakcji co instrukcja wyzwalajaca. Logicznym wydaje sie wiec ze cialo jego nie moze wydawac instrukcji sterowania transakcja. -------------------- "zycia nie mierzy sie liczba oddechow,
ale liczba chwil, ktore zapieraja dech w piersi" |
|
|
![]()
|
|
ok
opisze ci problem jest aplikacja na ktora nie mam wplywu jest zainstalowana i nic moge w niej przerobic itd chce zrobic archiwum zeby przepisywaly mi sie nowe rekordy ale chce je miec na kazdy mieciac w innej tabeli - danych jest duzo nie moge sobie pozwolic na utrate chocby jednego rekordu bo odtwirzenie go graniczy z cudem - jesli wogole dowiedzialbym sie ze ocs poszlo nie tak poza tym nie musisz mi tlumaczyc co to trigger a tak wogole to mozna uzyc commit transaction w triggerze i transakcja zostanie zatwierdzona ale jesli wystapi blad zostanie on zwrocony do aplikacji i aplikacja wariuje -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a tak wogole to mozna uzyc commit transaction w triggerze i transakcja zostanie zatwierdzona ale jesli wystapi blad zostanie on zwrocony do aplikacji i aplikacja wariuje Obsluga wyjatkow? ![]() Mam pytanie odnosnie bledu w triggerze. Jakiego typu bledy przewidujesz?? Jesli chesz tylko rekordy przepisywac to wystrarczy na dany miesiac tworzyc taka sama strukture tabeli co tabela bazowa, wtedy nie bedzie bledu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no to wlasnie o to pytalem czy jest obsluga wyjatkow w transact sqlu?
bo ja nie umie czegos takiego znalezc w dokumentacji moze jeakies naprowadzenie -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:36 |