![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cześć zrobiłem dynamiczne menu na bazie mysql, dwie tabelki, w pierwszej mam przechowywane nazwe poszczeólnych wykazów menu: id_kat, nazwa_kat, a w drugim podkategorie: id_kat, nazwa_podkat, tresc_str.
id_kat - to klucz wiąże obie tabelki. druga tabela ma pole o nazwie: tresc_str , pole to przechowuje treść danej podstrony. Moje pytanie: jak wygenerować to menu z bazy żeby wyświetliło mi Kategorie główne menu: czyli np: Artykuły a pod spodem podkategorie z nazwa_podkat, itd Poniżej tak obrazmowo, np: Strona główna ---------------- Artykuły - Jakiś art1 - Jaiś art2 - id ---------------- FAQ ---------------- Kontakt itd Mam coś takiego: $query="select * from kategorie left join podkategorie on kategorie.id_kat=podkategorie.id_kat group by kategorie.id_kat"; no i jest prawie dobrze tylko kiedy ma wyświetlić kategorie z podkategoriami to wyświetla kategorie - NAZWE (nazwa_kat) tyle razy ile jest jej podkategorii. a powinno wyświetlić się: raz kategoria i potem pod nią podkategorie. prosze o pomoc. A może ma ktoś inny pomysł na rozwiązanie ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ktoś już kiedyś miał podobne pytanie:
Zapraszam A tak swoją drogą, to coraz częściej pada na tym forum zdanie, że coś już było, czyżby w końcu wyczerpał się limit pytań? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to mi nic nie mówi he ... jestem zielony jak liść ... ale nie sądziłem że z takim drzewkiem będzie taki problem, ... ale ja mam troche łatwiejsze od tamtego, bo mam tylko kategorie menu i jedną podkategorie,
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co na szybko przychodzi mi do głowy to zrobić to w dwóch podzapytaniach:
1.
2.
Ale wtedy musisz wykonać kilka zapytań. Możesz spróbować także grupowania = GROUP BY.... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
A próbowałeś już zapytań zagnieżdżonych? Oraz zgadzam się z przedmówcą: ORDER BY, ewentualnie DISTINCT
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Thx za poparcie
![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(TomASS @ 2005-08-30 23:39:26) Tylko trza pamiętać, że zagnieżdzone zapytania dopiero od MySQL 5 ![]() ![]() Podzapytania są w MySQL w wersji 4.1, która ma w tej chwili status recommended. |
|
|
![]()
|
|
O to przepraszam, za wprowadzenie w błąd.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:21 |