![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadanie brzmi: stworzyć wyszukiwarke plikow formatu microsoftowego (.doc , .xls itp.) obslugiwana przez przegladarke
Problem: pliki umieszczone sa na tym serwerze co strona z wyszukiwaniem. Plikow tych jest sporo, a niektore sa bardzo dlugie - jak zorganizowac baze danych z ktorej korzystac bedzie ta wyszukiwarka, zeby to dzialalo w przyzwoitym tempie? Mozna oczywiscie dla kazdego pliku zrobic rekord skladajacy sie z pola z zawartoscia pliku i pola z nazwa pliku (ewentualnie jeszcze adresem) ale to bedzie strasznie duza baza. Mozna tez otwierac pliki po kolei i je przeszukiwac ale to bedzie jeszcze dluzsze... Czy jest jakis lepszy sposob na wyszukiwanie plikow ktore zawieraja dane slowo? pozdrawiam, feel |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie bazy danych, nawet te wielkie (ktos chyba kiedys to podawal jakies wyniki testow i mowil o pracy na bazie z kilkoma milionami rekordow, jesli mnie pamiec nie myli...) sa dosc szybkie, a na pewno zdecydowanie szybsze niz inne metody - polecam skatalogowanie wszystkiego w bazie i korzystanie z tej bazy!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok - to juz wiem ze robic za pomoca bazy. Tylko czy ta baza ma byc zorganizowana w sposob tradycyjny tzn taki jak opisalem wyzej czy jest tez jakis szybszy sposob? Czy sa pola w postgrsql lub mysql ktore moga przyjac dowolna dlugosc (takie ktore zmieszcza np zawartosc kilkudziesiecio stronicowego pliku worda)?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego chcesz wrzucać treść pliku do bazy danych? Przecież plik Worda i tak jest swoistą binarką i raczej nie ma sensu szukać czegoś po treści...
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
nie chce wrzucac przeciez postaci binarnej tylko tresc tych plikow
|
|
|
![]()
|
|
a te tresc bedzie skojarzona w bazie z odpowiednia nazwa pliku i jak ktos znajdzie jakies szukane slowo to mu sie ma wyswietlic w jakim to jest pliku
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie tworzysz strukturę najprostszą - taką jak opisałeś w pierwszym poście. MySQL od niedawna ma niezłe wsparcie dla FULLTEXTSEARCH - nie powinieneś mieć problemów. Dla podniesienia wydajności możesz zastanowić się nad mechanizmem cache'ującym wyniki zapytań - jeśli jakiś element zapytania się powtórzy, będziesz miał gotowe odpowiedzi.
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
dzieki - to juz prawie jestem w domu - pozostaje tylko kwestia: jaki typ pola uzywa sie do przechowywania tekstu o nieograniczonej dlugosci?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O kurcze, a mozna? Jak tak, to ja tez jestem ciekaw - ja znam tylko blob-a
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LONGTEXT - pole to moze przechowywac 4 294 967 295 bajtów, czyli powinno wystarczyc :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
ale dziś naszło mnie na porządki ... temat przeniesiony z PRO
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak czesto sie zmieniaja te pliki ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 19:01 |