Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php]Who is online
palmaero
post 17.06.2003, 21:35:18
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chce stworzyc do swojego forum ( www.tgf-center.host.sk/forumtest/ ) skrypt "Who is online" taki jak na forum phpBB (czyli kto jest aktualnie zalogowany), ale niestety nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Chodzi głównie o zasadę bo skrypt napiszę sam. Jak bede mial problem z napisaniem skryptu to zapytam tongue.gif

--------------------
www.click-games.net - Portal Twórców Gier - premiera wkrótce
Go to the top of the page
+Quote Post
DeyV
post 17.06.2003, 21:46:35
Post #2

Grupa: Zarząd

http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=699&hi...ighlight=online

a, i szukaj - online

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
palmaero
post 17.06.2003, 21:50:12
Post #3

-----

tylko ze moje forum nie opiera sie na sesjah tylko i wylacznie na cookies smile.gif

EDIT

I jeszcze cos... nie ma tu ani troche sqla tongue.gif

EDIT 2

Nie chodzi mi o liczbe osob na foroom bo takie cos mam. Chodzi mi o to aby wymienialo na dole wszystkie aktualnie zalogowane osoby z nicka

--------------------
www.click-games.net - Portal Twórców Gier - premiera wkrótce
+Quote Post
wojtek
post 18.06.2003, 08:51:06
Post #4

-----

Cytat
Nie chodzi mi o liczbe osob na foroom bo takie cos mam. Chodzi mi o to aby wymienialo na dole wszystkie aktualnie zalogowane osoby z nicka

Masz tabele w bazie 'users_online', tam dajesz sobie kolumny id, ip, login, timestart, timelast (czy jak to sobie nazwiesz..). I jak ktos wchodzi na strone to dodajesz rekord - jego IP, login (jesli istnieje), timestamp rozpoczecia i tyle. Teraz na kazdej podstronie sprawdzasz czy IP danego usera jest juz w tabeli, jesli nie ma to dodajesz. I rownoczesnie usuwasz kolesi, ktorzy powiedzmy od 5 minut nie byli aktywni. A.. no i jesli koles juz jest w bazie to zmieniasz mu timelast na aktualny timestamp.

Teraz jesli chcesz wypisac userow zalogowanych to robisz prostego selecta z tej tabeli i wypisujesz loginy..
+Quote Post
kwiateek
post 18.06.2003, 09:30:56
Post #5

-----

Do przykladu wojtek'a dodalbym jeszcze zabezpiczenie cookiesem - tzn. kazdemu userwoi wysylamy cookiesa i przy sprawdzaniu sprawdzamy czy istnieje jesliby dwoch userow "klika biggrin.gif " do naszej strony z jednego IP.

--------------------
It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?>
+Quote Post
wojtek
post 18.06.2003, 09:37:21
Post #6

-----

Fakt, zapomnialem o tym ze pod jednym IP moze byc widocznych wielu userow. W kazdym badz razie najlepiej jest oprzec taki licznik na sesjach - dodajemy kolumne session_id do tabeli i na podstawie session_id() identyfikujemy kazdego usera, wtedy mozemy zapomniec o wszelkich problemach z IP.
+Quote Post
BzikOS
post 20.06.2003, 16:26:30
Post #7

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
tylko ze moje forum nie opiera sie na sesjah tylko i wylacznie na cookies smile.gif

To zrób na sesjach smile.gif Oszczędzisz sobie problemów. I najlepiej trzymaj sesje w bazie to wtedy 3 linijki kodu wystarczą na stwierdzenie kto jest on-line ("SELECT SessValue FROM session WHERE UNIX_TIMESTAMP(NOW()) - UNIX_TIMESTAMP(LastUpdated) < 300"), a w SessValue będzie id/ksywa zalogowanych/niezalogowanych userów.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.06.2025 - 02:18