![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Mam plik tekstowy z pewna baza, ktora jest zapisana w postaci: {cos 1} {cos 2} {cos 3} {cos 4} {cos 5} {cos 6} . . {cos 1} {cos 2} {cos 3} {cos 4} {cos 5} {cos 6} Potrzebuje to teraz ladnie wrzucic do tabilcy, tylko nie wiem jak to rozlozyc :-( Gdyby bylo: cos 1-cos2-cos 3-cos 4-cos 5-cos 6 To pomogloby najpierw file() a potem kazda linie explode() lub split(), ale w/w wypadku to nie potrafie tego rozwiazac :-( Z gory dzieki za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn. kazdy rekord w osobnej linii, a pola znajduja sie wewnatrz "{}"?
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, dokladnie kazdy rekord to nowa linia i w kazdej lini bedzie dokladnie 6 par takich {} nawiasow, takze nawet jesli pole mialoby byc puste to nawiasy beda.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to uzyj wyrazen regularnych: poczekaj na specow od regexow, albo pomecz sie sam.
Lub explode po "{" a potem usun wszystkie "}" z kazdego elementu tablicy. Ale latwiej zmienic sposob zapisywania danych: serializujesz (serialize" title="Zobacz w manualu php" target="_manual)tablice i ja zapisujesz. potem odczytujesz i odserializowujesz. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wczytujesz plik do tablicy i kazda linie masz osobno w rekordzie.
Usuwasz pierwszy i ostatni znak z kazdego rekordu - czyli pierwszy znak "{" i ostatni "}" Potem explode po "} {" -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wiedzialem, ze to bedzie cos banalnego, ale sam nie moglem na to wpasc.
wielkie dzieki za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja za to chciałbym w ten sposób podzielić łańcuch na tablicę, aby każdy znak trafił do osobnego wiersza. Np.:
string - "abcde" tablica[0]=a tablica[1]=b tablica[2]=c itd. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale z tego co widzę ta funkcja dostepna jest tylko w php 5, a ja niestety dysponuję serwerem na którym jest wersja 4. Da się jakoś przeprowadzić tutaj tą operację?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ale w manualu sa komentarze ponizej i zazwyczaj sa tam odpowiedniki dla php4.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:54 |