![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!!!!! zgłaszałem sie z pomocą do innego serwisu niestety niedostałem odpowiedzi wiec moze tutaj ktos mi pomoze a to tresc maila
"Hej witam serdecznie własnie przeglądałem strone napisana przez Pana na temat funkcji Include nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chciałbym zrobic u siebie na stronie cos takiego jak na niektórych stronach php ze [ po lewej masz menu klikasz na link w menu i zmienia sie srodkowa tylko strona] zrobiłem to na zasadzie ramek ale chcem inaczej nie wiem jak ro zrobic ;-) chce to uproscic. NARAZIE TO WYGLADA TAK NA RAMKACH My Webpage da sie tak ze np. parametry strony ciagle będą te same czyli tło, kolory ramek itp. a jej wartosc bedzie sie zmieniała czyli tekst jakiś? proszę o odpowiedz dziekuje i pozdrawiam;))) jeśli Pan moze to załączy mi Pan przykładowy kod tej strony z linkiem w menu itp. zeby menu zostawało a strona sie zmieniała. ![]() napisałem:P 3maj się ! " chodzi mi oto aby menu stało w miejscu a po kliknięciu na link zmieniała sie strona jak w ramkach tak jak teraz jest. nie chce zeby było mozna otwierac samych podstron bez menu bo na ramkach tak mozna wyszukac i otwierac sama podstrone. i czy na kazdej podstronie trzeba robic menu czy samo bedzie zostawało . kompletnie niekumam ![]() to mój 1 temat wiec 3majcie sie ![]() chyba mnie zrozumiecie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witamy na forum
![]() Człowiek chyba najszybciej uczy się przykładami więc:
A jeśli chcesz w środek dodać jakiś plik to skorzystaj z include" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, require" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.. Poszukaj na forum, dużo tego było... Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie i elegancko tam gdzie kolega wyżej podał kod php wklej:
Otwiera to pliki z katalogu "id" o rozszerzeniu txt i php(mozesz w tym katalogu miec o takich rozszerzeniach pliki). Link: <a href="index.php?id=link">Link</a> W tym przypadku w katalogu znajduje sie plik "link.txt" lub "link.php" . A tutaj na samo txt albo samo php:
Linki tworzysz tak jak wyżej -------------------- "Oprócz tabel istnieje jeszcze jedna dalece ograniczająca struktura, składająca się z rzędów i komórek - więzienie. Dla projektantów nadszedł czas, aby sie uwolnić..." - Eric A. Meyer
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oooooo super elegancko dziekuje i pozdrawiam
![]() Tylko zabardzo nie wiem jak mam zrobic aby po kliknięciu na link do strony otwierała sie ona w srodkowej ![]() Dziekuje za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
include()?
--------------------- teraz zauwazylem ze http://forum.php.pl/index.php?showtopic=34812 mialej juz wspomniane o include() wiec nie wiem czego jeszcze potrzebujesz? Ten post edytował Pigula 27.08.2005, 09:29:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie czytałem Twojego wcześniejszego postu i nie wiem o co pytałeś. Ale nie dostałeś odpowiedzi jak zrobić ramki, tylko tabelke (na pewno lepsze rozwiązanie,chociaż niekiedy uciążliwe). Aby coś wyświetlić w innej ramce:
Aby w Twoim przypadku wyświetlić coś na środku można w miejscu:
Wstawić tak:
czy o to chodziło? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A ja napisze tyle. Jestes tu nowy wiec zapewne nie znasz sposobu postepowania. Ten temat powinienes byl ciagnac w tamtym. Przeciez jest to kontynuacja. Łącze wiec te tematy i usuwam Twoją jedną wypowiedź.
Pozatym zapoznaj się z regulaminem, żeby uniknąć tego typu wpadek. ps: dołączam sie do @scarface: witamy na forum ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
ehhhh chyba nieskumałem poprostu chcem ze po kliknięciu na
"Test1" czyta mi z pliku duza.php i pokazuje tam gdzie wyswiatlany jest tekst "'Zawartosc jakas jeden'"
ten kod zeby był wczytany po kliknieciu na test 1
sory za jakieś błedy ![]() moze polecicie jakąs dobrą ksiązke o php Ten post edytował siestrzemcewiczowski 27.08.2005, 11:04:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(siestrzemcewiczowski @ 2005-08-27 12:00:16) "Test1" czyta mi z pliku duza.php i pokazuje tam gdzie wyswiatlany jest tekst "'Zawartosc jakas jeden'" uzyj w tym miejscu include i bedzie dzialac Cytat moze polecicie jakąs dobrą ksiązke o php poszukaj na hydeparku bo chyba tam byly pytania o ksiazki |
|
|
![]() ![]()
|
|
uzyc include czyli wstawic to
zamiast tego? bo kompletnie niekumam ![]()
sory za problem ale słaby jestem w php najlepiej jak by ktoś napisał wszystko od poczatku ![]() Ten post edytował siestrzemcewiczowski 27.08.2005, 14:47:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień tylko to..
Teraz w to miejsce po zdefiniowaniu zmiennych ?x=1 zaladuje pierwszy plik, ?x=2 drugi plik. Poczytaj trochę manual'a o switch, include - podstawy! Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() ![]()
|
|
Okej zrobiłem strone dokładnie taką o jaką mi chodziło My Webpage
tylko nie wiem dlaczego tak dziwnie sie wyświetla wszystko po kliknięciu na jakis link dlaczego menu z góry przesuwa sie na srodek itd jak zrobic zeby to było idealnie jak na www.darecznik.w.tkb.pl |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 347 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2005 Skąd: Inowrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstawiasz to w miejscu "ramki":
wtedy dajesz kod do linkow
Robisz folder z podstronami... nazywasz je jak chcesz. No i robisz strone startowa. Podajesz adresy ![]() PS. to html mozesz zamienic na inne rozszezenie ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
okej dzieki dzieki
![]() "Witam na mojej stronie : itd.." a po kliknięciu na link ta strona znikała bo jak klikam na linka to podstrona sie otwiera a to nadal zostaje a ja chcem zeby znikało:P. no i jescze jedno mam galerie http://www.darecznik.w.tkb.pl/z/ i chcem zeby po kliknięciu na link otwierało tez w tej ramce na środku ![]() z ksiegą gości chcem zrobić to samo ![]() Dziekuje za POMOC :roll2: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
qrde gdzie cie nauczyli mowic chcem
![]() ![]() z walesom mieszkales? hehe mowi sie chcę pisze rowniez ewentualnie chce a pozatym twoj problem to pryszcz, sam powinienes sie tego dowiedziec czytajac to co zostalo juz napisane a nie litosciwie proszac o to zeby ci wszystko napisali jeszcze raz:P -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Cytat "Witam na mojej stronie : itd.." a po kliknięciu na link ta strona znikała bo jak klikam na linka to podstrona sie otwiera a to nadal zostaje a ja chcem zeby znikało:P. proponuje rozwiazac to przez if'a wymysl jakis warunek moze dodac dodatkowa zmienna do linkow i ja sprawdzac, czy jak tam sobiue chcesz Cytat no i jescze jedno mam galerie http://www.darecznik.w.tkb.pl/z/ i chcem zeby po kliknięciu na link otwierało tez w tej ramce na środku tongue.gif moze include() ![]() Cytat z ksiegą gości chcem zrobić to samo smile.gif http://www.darecznik.w.tkb.pl/ksiega_gosci/gbook.php chyba to tez trzeba include() ![]() chyba gdzies nawet czytalem jak to zrobic masz linka ![]() Ten post edytował Pigula 31.08.2005, 13:13:49 |
|
|
![]() ![]()
|
|
haha kurde tylko szkoda ze nie rozumiem co napisałes
Cytat proponuje rozwiazac to przez if'a wymysl jakis warunek moze dodac dodatkowa zmienna do linkow i ja sprawdzac, czy jak tam sobiue chcesz http://www.darecznik.w.tkb.pl/?x=5 hehe jakies dziwne rzeczy sie robią ![]() chyba jednak pójde kupie ksiązke php ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
no wlasnie kup sobie ksiazke albo zaplac komus za zrobienie strony!!
a jak juz masz Cytat to sprawdzasz czy $_GET['x'] rowna sie 5 czy nie. jak nie to walisz 'Witaj ble ble ble' i reszte a ja tak to tylko to co ma byc wczytane. koniec. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 15:13 |