![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stona bedzie dopasowywana na 100% rozdzielczosci monitora.
Chce na niej umiescic wysrodkowane menu w poziomie tak jak w tym przykladzie: menu1 ale z elementami graficznymi w tle jak w tym przykladzie: menu2 Problem polega na tym ze pierwszym przykladzie zastosowany jest styl display: inline; - parametr ten stosuje sie do elementow liniowych i FF nie potrafi wyswietlic grafiki w pełnych wymiarach - ogranicza sie do wyswietlenia tylko tej czesci grafiki ktora jest za tekstem. W drugim przykladzie sa elementy blokowe z zastosowanym stylem float:left; - tylko ze nie umiem wysrodkowac tego na stronie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jedyne co mi przychodzi na mysl to mniej wiecej cos takiego:
pewnie w IE nie zadziala ale to inna sprawa.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(yavaho @ 2005-08-26 20:39:47) Problem polega na tym ze pierwszym przykladzie zastosowany jest styl display: inline; - parametr ten stosuje sie do elementow liniowych. Mieszasz ![]() display:inline służy do nadania elementowi np. blokowemu własności elementów liniowych. Stwierdzenie że ten parametr stosuje się do elementów liniowych to masło maślane ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(revyag @ 2005-08-29 09:22:00) display:inline służy do nadania elementowi np. blokowemu własności elementów liniowych. cytat: z innego postu z identycznym problemem Cytat Masz element blokowy i nadajesz mu własność display:inline. Traci on wtedy właściwości elementu blokowego (szerokość, wysokość) . Czyli mam rozumiec ze display:inline służy do przeksztaucenia elementu blokowego w element liniowy? a nie do wymuszonego ulozenia elementow w jednej lini? Tylko po co DIV'owi nadawac wlsnosci elementu SPAN, jezeli mozna po prostu zamiast DIV napisac SPAN. Ciagnac ten temat dojdziemy do wniosku ze kazda przegladarka ma i tak inne rozumowanie standadow niz nam sie to wydaje. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czyli mam rozumiec ze display:inline służy do przeksztaucenia elementu blokowego w element liniowy? a nie do wymuszonego ulozenia elementow w jednej lini? Tak ![]() Żeby umieścić divy w jednej linii używasz float, albo position:absolute. Cytat Tylko po co DIV'owi nadawac wlsnosci elementu SPAN, jezeli mozna po prostu zamiast DIV napisac SPAN. No właśnie po co ? Sam sobie odpowiedziałeś. ![]() Cytat Ciagnac ten temat dojdziemy do wniosku ze kazda przegladarka ma i tak inne rozumowanie standadow niz nam sie to wydaje Nie wiem co to ma wspólnego z tym tematem ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Cytat(revyag @ 2005-08-29 10:20:46) Żeby umieścić divy w jednej linii używasz float, albo position:absolute. Z tym sie nie zgodze - biorac pod uwage to jak to jest okreslone w specyfikacji CSS2.Poslugujac sie tymi stylami oczywiscie mozna ulozyc elementy w jednej linii. Ale float okresla tylko z ktorej strony nalezy oblac element blokowy innymi elementami - wysrodkowanie na stronie w takim przypadku odpada, bo elementy beda tylko po prawej lub po lewej stronie. A bsolute nie bierze pod uwage sasiednich elementow tylko z gory okreslone dokladnie wyliczone pozycje na stronie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A w jaki sposób chciałeś poprzez display:inline wyśrodkować divy na stronie
![]() Chyba łatwiej jest wyśrodkować jeden kontener który zawiera wszystkie elementy na stronie, niż każdy kawałek osobno. Jak działa absolute wiem. Podałem dwa sposoby na ułożenie divów obok siebie. Tylko o to chodziło. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:16 |