![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialosc:) Problem praktycznie jak w temacie. Nie dziala mi chmod() ale jak wysle stronke na serwer to wszystko jest OK. Mysle ze potrzeba cos zmienic w konfiguracji php ale nie mam pojecia gdzie. A moze przyczyna jest inna? Jezeli ktos moglby mi szybko pomoc to bede wdzieczny.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze na serwerze jest zabezpieczony przed uzyciem chmod() albo moze zmienic tylko pewne prawa. (widzialem serwer gdzie nie mozna bylo ustawic np. 777) sproboj zmienic mody przez ftp'a.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zle zapisałeś? Poprawnie:
-------------------- "Oprócz tabel istnieje jeszcze jedna dalece ograniczająca struktura, składająca się z rzędów i komórek - więzienie. Dla projektantów nadszedł czas, aby sie uwolnić..." - Eric A. Meyer
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapisalem poprawnie; co do zmieniania przez ftp to oczywiscie dziala nawet w skryptach tylko ze nie o to mi chodzi, bo nie chce aby kazdy mial na stale mozliwosc odczytu i zapisu
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 2 Dołączył: 24.08.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a pracujesz na win czy linux
![]() @chmod("plik", 0644); to nie zwruci komunikatu o bledzie -------------------- Copyright by Darecki Wszystkie prawa zastrzeżone
TanioNaRybki.pl |
|
|
![]()
|
|
U mnie na windzie wogole nie zwraca komunikatu; niestety na linuxie tak.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi ci o to ze dana grupa uzytkownikow moze dodawac to a inna nie?? jezeli tak to mozna to rozwiazac bez chmoda za pomoca jednego if'a. chyba ze dalej nie rozumiem twojego problemu.
|
|
|
![]()
|
|
Nie, mój problem nie ma nic wspólnego z grupowaniem uzytkownikow
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zeby utworzyc PLIK musisz miec KATALOG z uprawnieniami do zapisu ( +w) (dla serwera www).
Zeby zapisac dane do pliku musisz (serwer www) miec uprawnienia do zapisu do tego PLIKU. Opisz na czym uzywasz chmod()'a i strukture + uprawnienia katalogow. Poczytaj faq/manuale o czmodzie i uprawnieniach. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
No wiec pelny opis:
![]() Katalog: /var/www/html to katalog glowny serwera (czyli bez zmian); W nim znajduje sie katalog o nazwie strona o uprawnieniach 777 w ktorym dopiero znajduja sie wszystkie pliki; W tym katalogu znajduja sie (m.in) dwa pliki: licznik.php (755) oraz licznik.txt (755); Skrypt w pliku licznik.php ma za zadanie zapisac dane do pliku licznik.txt, wiec aby to zrobic musi zmienic jego uprawnienia. Niestety wtedy wlasnie wyswietla sie ten blad ![]() To krótki opis problemu. I hope ze teraz wszystko jest jasne. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 5 Dołączył: 8.07.2004 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi to wygląda na konflikt uprawnien dla daemona httpd i usera. Stórz za pomocą skryptu plik dane.txt to wtedy skrypt będzie właścicelem pliku i będzie mógł z nim robić co będzie chciał. Bo na razie to wgląda tak, że user stworzył plik dane.txt i skrypt nie ma pełnego dostępu do tego pliku, dlatego wyświetla Ci ten komunikat...
-------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
Juz spoko po czesci angel2953 mial racje ale skryptem pliku tworzyc nie msuze wystarczy uzyc chown'a. Mozna juz zamknac temat.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 20:48 |