![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2002 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pytanko. Czy jest możliwość zablokowania tabeli lub kilku tabel przed zapisem lub zmianami tak aby odczyt był tylko możliwy. Ale blokada byla aktywna az do odwolania moze to być za tydzień, miesiąc slyszalem ze mozna blokować jakoś tabele podczas transakcji ale czy jest szansa zablokowania jej (tj nadania atrybutu tylko do odczytu) na czas nie okreslony -------------------- Centrale telefoniczne VOIP - www.astrocom.pl
VOIP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tranzakcji jako takich w MySQL nie ma i jednocześnie blokowania tabel. Takowe zostały wprowadzone dopiero w MySQL 5. Dlaczego chcesz blokować tabele?
==========edit========= Przepraszam bardzo, właśnie przeszukując manuala natknęłem się na:
Czyli istnieje możliwość blokowania tabel od MySQL w wersji 4.1 Oto Link Ten post edytował TomASS 31.08.2005, 22:39:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry za odgrzewanie nieświeżych kotletów, ale nurtuje mnie podobny problem jak autora wątku:
Cytat Czy jest możliwość zablokowania tabeli lub kilku tabel przed zapisem lub zmianami tak aby odczyt był tylko możliwy. Ale blokada byla aktywna az do odwolania moze to być za tydzień, miesiąc Tzn. czy można zablokować tabelę czymś trwalszymi niż lock? Chodzi mi o to, aby IF ((SELECT wartosc FROM ustawienia where nr = 111) = 1), nie można było zrobić UPDATE na innej tabeli Musi to być pilnowane jakoś po stronie sql właśnie, bo skryptów za dużo musiałbym przepisywać A może trigger, który blokował by update?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie prościej nadać użytkownikowi który łączy się z bazą z serwera www uprawnień do wykonywania na tej tabeli wyłącznie SELECT
![]() -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o czasowe blokowanie tabeli z poziomu aplikacji - konkretnie - blokowanie stanów magazynowych na czas remanentu.
pomysł z nadawaniem uprawnień jest mało realny, bo musiałbym je nadawać i obierać z poziomu php... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:33 |