![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2003 Skąd: Ow/Pn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam www na ktorej robie newsy z komentarzmi i mam maly problem z tabelkami
![]() :arrow: zalozmy: baza danych: strona tabela: news pola ( $id $kto $text $kiedy) teraz chcce stworzyc tabele o nazwie takiej jak id konkretnego newa np. 1 i jak napisac skrypt zeby tworzyl konkretna table o okreslonym id ![]() ![]() :arrow: cala struktura zeby wygladala tak : baza: strona tabela 1 stala: news ($ID $KTO $TEXT $KIEDY) tabela 3 tworzona razem z newsem: 1 - id news-a ( $ID $MAIL $GG $TEXT $CZAS) a moze macie inny sposob tworzenia komentarzy do newsow ![]() -------------------- Reklamowa Oklejanie Samochodów: oklejanie pojazdów / tel. 62 597 74 48
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
proszę na mnie nie krzyczeć!!!!!!
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Mam nadzieję, że zaraz edytujesz swojego posta.
Już teraz jednak powiem Ci, że jest to bardzo zły pomysł. Przemyśł odrobinkę konstrukcję zwojej bazy, i zaraz okaże się, że w zupełności wystarczą 2 tabele. Jedna na newsy, druga na komantarze. Przy czym każdy komantarz ma zaznaczone, do którego newsa przynależy. Wtedy też pobieranie komentarzy jest bardzo proste. np. tak: Cytat Select * from komentarze WHERE id_news = $numer_newsa
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2003 Skąd: Ow/Pn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja naprawde nie krzycze
![]() ![]() -------------------- Reklamowa Oklejanie Samochodów: oklejanie pojazdów / tel. 62 597 74 48
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ja bym sie DeyV pogniewal! teraz zmiennymi na ciebie krzyczy
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2002 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat Select * from komentarze WHERE id_news = $numer_newsa DeyV już nie wytrzymał i "where" mu się "wykrzyknęło" ![]() -------------------- revolution, the only solution
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
wg mnie wystrczy jedna tabela dajesz pole w ktorym zaznaczasz czy to jest news czy komentarz oraz drugie pole w które dajesz id newsa lub 0 gdy to komentarz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Migacz --> Zwykle piszac newsa nie piszesz komentarza, a komentujac newsa sam news nie musi byc wyswietlany
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
hmm probowalem i jakos nie idzie tabelki szaleja
![]() na stronie glownej w bazie mam news te texty daty i osobe i doego dodane komentarz i komentuj w jednych ramach <? ?> teraz jak mam skleic 2 polonczenia bazy w jednym ![]() pozniej jak zrobi link od komentuj w javie zeby otwieral okienko z adresem komentuj.php?numer=$id_news bo tak nie wychodzi ![]() dajcie troche kodu.... ![]() -------------------- Reklamowa Oklejanie Samochodów: oklejanie pojazdów / tel. 62 597 74 48
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm... Twoja wypowiedz jest nie co chaotyczna, ale zrob tak (przyklad):
Tabela "news": id | autor | tytul | tresc ------------------------------------------- 1 | Jasiu | Witam | Witam wszystkich! i baza "komentarze": id | autor | tresc ------------------------- 1 | AAA | Super news 1 | Mr X | Kiepski news I teraz na stronie glownej robisz: SELECT * FROM news ORDER BY desc; Po odpowiedniej obrobce wyswietli Ci to newsy od najnowszego do najstarszego (mozesz dodac takie duperele jak np. umieszczanie tylko ostatnich 10 newsow na str. glownej) Pod spodem dajesz link komentuj.php?id=1 Jak ktos kliknie, to sie otworzy okienko z opcjami dodania komentarza do newsa 1. Nastepnie robisz przycisk submit (dodanie komentarza) i tamlink add_comment.php?$id=1. Do tego skryptu przesylane sa dane formularza: $tresc i $autor i na stronie add_comment.php robisz INSERT INTO komentarze (id, autor, tresc) VALUES ("$id", "$autor", "$tresc") Chyba wszystko wyjasnilem. Aha! Nie wiem tylko co masz na mysli piszac: Cytat teraz jak mam skleic 2 polonczenia bazy w jednym
![]() Nie potrzebujesz 2 baz, a jedynie 2 tabele w jednej bazie ! I najpierw pobierasz dane z jednej, potem z drugiej... |
|
|
![]()
|
|
dobra juz teraz wiem
![]() ![]() a z tym cytatem to chodzilo oto zeby w 1 polaczeniu polaczyc sie z dwoma tabelami pobierajac wynik i z 1 i z 2 -------------------- Reklamowa Oklejanie Samochodów: oklejanie pojazdów / tel. 62 597 74 48
|
|
|
![]()
|
|
Cytat dobra juz teraz wiem
![]() ![]() a z tym cytatem to chodzilo oto zeby w 1 polaczeniu polaczyc sie z dwoma tabelami pobierajac wynik i z 1 i z 2 a to twoje jak napisales "Pod spodem dajesz link komentuj.php?id=1" to jakl zrobic zeby automatycznie tworzyl taki link do konkretnego newsa zamiast 1 rownie dobrze moze byc 10 bo do 10 newsa bedzie to sie odnosic.... -------------------- Reklamowa Oklejanie Samochodów: oklejanie pojazdów / tel. 62 597 74 48
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 4 Dołączył: 12.03.2003 Skąd: Suwałki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat proszę na mnie nie krzyczeć!!!!!!
Cytat hehe mała sugestia (auto?) a raczej zapytanie czy wiesz ze gadanie dużymi literami bywa uznawane za krzyk?
Cytat MAZY DUŻA SUGESTIA NABIJANIE POSTÓW NIE JEST MILE WIDZIANE
przemysl to ... nie odpowiadaj moj post .... poprostu przemysl ... heheh |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2003 Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() ![]() zliczanie w zapytaniu: Kod count(id) as ilosc
najwzyszy - chodzi chyba o sorotwanie ? - w zapytaniu Kod ORDER BY id DESC
Cytat a z tym cytatem to chodzilo oto zeby w 1 polaczeniu polaczyc sie z dwoma tabelami pobierajac wynik i z 1 i z 2
prefixy, np. Kod SELECT tabela_newsy.kolumna1, tabela_komentarze.kolumna2 FROM tabela_newsy, tabela_komentarze itd.
Cytat a to twoje jak napisales "Pod spodem dajesz link komentuj.php?id=1" to jakl zrobic zeby automatycznie tworzyl taki link do konkretnego newsa zamiast 1 rownie dobrze moze byc 10 bo do 10 newsa bedzie to sie odnosic....
mysql_fetch_array(); -------------------- It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() ![]() Na początek zmodyfikował bym nieco tabele newsów i komentarzy na: tabela newsów: ID | Autor | Tytul | Tresc | Data a tabele komentarzy na: ID | News_ID | Autor | Tresc | Data Wyciągnięcie ID ostatniego komentarza do newsa: [php:1:9343c4fb64]<?php $sql = "SELECT id FROM komentarze WHERE news_id=$news_id ORDER BY data DESC LIMIT 1"; ?>[/php:1:9343c4fb64] Zliczenie liczby komentarzy: [php:1:9343c4fb64]<?php $sql = "SELECT count(*) FROM komenatrze WHERE news_id=$news_id"; ?>[/php:1:9343c4fb64] |
|
|
![]()
|
|
napisales mi odnoscnie komentarzy ze Zliczenie liczby komentarzy:
Kod php: Kod 1
2 3 <?php $sql = "SELECT count(*) FROM komenatrze WHERE news_id=$news_id"; ?> pytanie jak mam to wyswietlic echo $news_id ![]() i czy moge w jednym polaczeniu wykonac kilka zapytane ![]() tego typu Kod <?php
@mysql_connect ("localhost","xxx","xxxxx"); @mysql_select_db (www); $zapytanie1 = "SELECT * FROM news ORDER BY id DESC LIMIT 15"; $zapytanie2 = "SELECT id FROM komentarze WHERE news_id=$news_id ORDER BY data DESC LIMIT 1"; $zapytanie3 = "SELECT count(*) FROM komenatrze WHERE news_id=$news_id"; $wykonaj = mysql_query ($zapytanie); while($wiersz=@mysql_fetch_array ($wykonaj)) { echo " COSTAM COSTAM ";} $wykonaj = mysql_query ($zapytanie2); while($wiersz=@mysql_fetch_array ($wykonaj)) { echo " COSTAM COSTAM ";} $wykonaj = mysql_query ($zapytanie3); while($wiersz=@mysql_fetch_array ($wykonaj)) { echo " COSTAM COSTAM ";} ?> mozna takie cos zrobic ![]() ![]() jak mozna w jednych ramach php zrealizowac kilka zapytan po kolei ![]() -------------------- Reklamowa Oklejanie Samochodów: oklejanie pojazdów / tel. 62 597 74 48
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat pytanie jak mam to wyswietlic echo $news_id
![]() [php:1:5c53ec90d1]<?php list($komentarzy) = @mysql_fetch_row($result); // $result jest wynikiem zapytania do bazy echo($komentarzy); ?>[/php:1:5c53ec90d1] Cytat i czy moge w jednym polaczeniu wykonac kilka zapytane
![]() Możesz ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam jeszcze od siebei pytanie czy nie dobrze bylo by w tabeli z komentarzami dac pole np komentarz_id i zrobic z tego index dla tabeli ? Czy przy duzej ilosci komentarzy nie polepszylo by to dzialania ?
-------------------- Pozdrawiam
Piotr P. 'g0blin' |
|
|
![]()
|
|
Musi takie pole byc, ale nie takie ze kazdy komentarz ma osobne id, tylko komentarz ma id newsa do ktorego jest komentarzem - kolejna kolumna z unikalnym id nie ma chyba zadnego zastosowania
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ja mam jeszcze od siebei pytanie czy nie dobrze bylo by w tabeli z komentarzami dac pole np komentarz_id i zrobic z tego index dla tabeli ? Czy przy duzej ilosci komentarzy nie polepszylo by to dzialania ?
Przecież jest: Cytat a tabele komentarzy na:
ID | News_ID | Autor | Tresc | Data |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:42 |