![]() |
![]() |
-Molfer- |
![]()
|
Goście ![]() |
Przez wakacje uczyłem się php i znam go już dość dobrze. Teraz chciałbym się nauczyć obiektowego php 5 i narazie idzie mi średnio. Czytam forum o obiektowym php i jednak jeszcze nie wiele z tego wiem, bo nie moge znaleść żadnych prostych przykładów. Ucząc się strukturalnego php mogłem przeglądać wiele prostych skryptów i patrzeć jak są zbudowane, a obiektowe to są tylko wielkie skrypty. Może ma ktoś jakąć księge gości czy prosty system newsow najlepiej żeby działało z mysql. Byłbym wdzięczny za jakieś przykłady.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2005 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programowanie obiektowe nie jest takie złe, jak sie człowiek tyci go nauczy to już bedzie szedł dalej
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Hm, zalezy co nazywasz "kodem obiektowym", juz nie raz widzialem ludzi co uwazali ze go umieja, a jak widzialem ich kod to lapalem sie za glowe.
Pozatym, sam uwazam ze to nie jest "sposob kodowania" tylko "technika myslenia" i mysle ze mi narazie nie udalo sie tego opanowac... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
y
no dobra ale tak na dobra sprawe to po co ci obiektowosc w php do prostych stron, jak wszystko i obiektowosc wykorzystuje sie do czegos i w pewnych przypadkach nie ma sensu jej wykorzysytwac popracuj sobie lepiej z c++ lub java to przynajmniej do czegos ta obiektowosc wykrzystasz. a potem przerzucenie sie na php to bedzie bulka z maslem! |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak to kiedys, chyba scanner, powiedzial "Świat składa się z obiektów". Jak Hwao wyzej powiedzial to jest sposob myślenia.
Ty jestes obiektem i posiadasz jakies atrybuty, metody. masz jakis kolor wlosow, wzrost (atrybuty, przez innych zwane polami obiektu, kwestia nazwy), mozesz trakze sie poruszac z jakas predkoscia, mozesz ruszac rekami. rece oczywiscie tez moga byc obiektami ale po co rozdrabniac sie na czesci ![]() a tutaj cos co pare osob moze pamietam, obiekt czlowieka przegladanij. Wiem ze ni jak ma sie to do pisania strony, ale jak zaskoczysz obiektowosc to przyklad staje sie dosc ciekawy ![]() Czlowiek OOP a jest jeszcze cwiczenia z punktem ktore zadalem paru osoba do zrobienia i tak zajazyli oop. zadaniem była klasa do obslugi punku w układzie wspołrzednych. Obietem jest punkt, posiada on wlasciwosci X i Y jako wspolzedne, metody to przemieszczanie punktu, nadanie punktu startowego i odczyt aktualnego polozenia. Zamiast podac ci gotowe rozwiazanie proponuje zebys sam sie zastanowil jak zrobic taka prosta klase ![]() -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:03 |