![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 270 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki algorytm do podmiany slow $pos = strpos($string, strtolower($wiersz[1]));if ($pos === true){$string = ereg_replace(strtolower($wiersz[1]), $cenzurowane, strtolower($string));}} wylapuje mi niezaleznie od pisowni male i duze litery niestety po tym przeksztalceniu wszystko mam malymi literami jak innaczej ro zrobic zeby dzialalo albo jakiej funkcji uzyc?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Proszę użyć odpowiedniego BBCode (Instrukcja) dla zaznaczenie listingu php.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wlasnie... mialem taki sam problem, az z tego powodu przenioslem sie na css'y :wink: - zmiana na upper/lowercase...
ps. bora - zmien kod na bbcode... UPDATE: ahhh scanner :!: szybszy byles :wink: -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 270 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod php
czy jest na toi inny sposób i czy moźna zastąpić to while szybszą metodą? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
usuń zbędne "" w str_replace.
Pozatym, nie wydaje mi się, aby przy porównywaniu dop TRUE konieczne było sprawdzanie "===", ale moge się mylić. While masz dobre, nie wiem, czego od niego chcesz. Jeśli chcesz zrobić zcenzurowanie, przejrzyj kod forum phpBB. Tam jest zamieszane, ale... A co z tym lowercasem,? Uporałeś się, czy nie, bo nie wiem... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
niestety nie
siedziałem pół nocy nad tym i paroma innymi rzerczami i nic |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy mi się zdaje, czy funkcja <b>strpos()</b> jest typu INT:
Cytat int <b>strpos</b>( string haystack, string needle [, int offset]) Więc chyba tak:
-------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
To jest przykład z manuala:
Ale problem polega na czymś innym chodzi ze dzieki :
wiem czy szukane slowo jest w stringu Teraz chce je zamienić ale nie wiem jak to zrobic bez zmieny reszty stringu i zeby zamienialo niezaleznie od wielkiej i malej litery (dlatego przy szukaniu korzystam z strtolower ps sorry w 1 poscie dalem z strtolowet ale jak dawalem potem w bbcoce dalem wersje bez strtolower a wlasnie o to mi chodzilo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Teraz chce je zamienić ale nie wiem jak to zrobic bez zmieny reszty stringu i zeby zamienialo niezaleznie od wielkiej i malej litery (dlatego przy szukaniu korzystam z strtolower
No to użyj funkcji eregi_replace()... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Teraz chce je zamienić ale nie wiem jak to zrobic bez zmieny reszty stringu i zeby zamienialo niezaleznie od wielkiej i malej litery (dlatego przy szukaniu korzystam z strtolower
ps sorry w 1 poscie dalem z strtolowet ale jak dawalem potem w bbcoce dalem wersje bez strtolower a wlasnie o to mi chodzilo 1) od ereg_replace szybszy sie preg_replace 2) nie musisz sprawdzac czy "slowo" jest w "text" przed podmina. jesli go nie bedzie nic nie zostanie podmienione ;) 3) strtolower w tym wypadku nie jest idealny bo mozesz strlowerowac za duzo moja sugestia: uzyj preg_replace i modyfikatorem i a jak bardzo sie przyzwycziles do eregow to eregi ktore zmeinaija niezlaeznie od znakow (sa jednak wolniejsze od pregow). pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Cytat od ereg_replace szybszy sie preg_replace Ale preg_replace() nie jest case insensitive
-------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat od ereg_replace szybszy sie preg_replace Ale preg_replace() nie jest case insensitivea modyfikator i to cio to jest?... pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Cytat ![]() OK, OK... już wiem o co chodzi.... Poprzedni post jest nieaktualny... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 21:34 |