![]() |
![]() |
-Linka- |
![]()
|
Goście ![]() |
witajcie, mam problem. chce zrobic menu. Linki w stylu= link?id=1 . nie umialam znalezc na googlach odpowiedzi jak rozwiac ten konkrent problem. Mianowicie mam taki skrypt menu.php:
laduje go do index.php za pomoca include (include ("menu.php"). (czytalam na internecie ze tak latwiej pozniej zmieniac menu jak sie ma duza ilosc stron). I stronka dziala , niby dziala. Bo chodzi mi o to aby po klikniecu w link stronka sie przeladowala i pokazowala nowa zawartosc srodkowego okna. Bo mam podzial, gora - baner, lewa-menu, prawa- tresc. To jest zrobione za pomoca CSS (DIV) . i niby wszystko chodzi pieknie ale tresc po kliku w link pojawia sie w czesci menu. wiem ze mam Include w menu ale jak wpisac to Include do diva w ktorym ma sie otwierac tresc skoro wszystkie dane z php sa w pliku menu.php ladowanym do diva po lewej? ![]() |
|
|
![]() |
-Linka- |
![]()
|
Goście ![]() |
zapomnialam dodac ze w bazie mysql w "target" mam podany link do stronki ktora ma sie otworzyc czyli links/1.php pod ID=1, links/2.php pod ID=2 ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisz w miejscu w którym ma sie pokazać treść... pamietaj ze powinna sie znajdować po tym: kodzie... Twój kod html nie musi być w 1 pliku. to co includujesz, jest jakby 'łączone' wstawiane w miejsce includa... wszystkie zmienne itp są dostępne w obu miejscach... |
|
|
-Linka- |
![]()
|
Goście ![]() |
oj dzieki, juz sie otwiera tam gdzie powinno:)
jeden taki problemik jeszcze mam. mianowicie zrobilam tak ze menu laduje do diva po prawej poprzez include ("menu.php); jego tresc:
nastepnie, w pliku index.php laduje tresc stroyn glownej za pomcoa
a dlatego tak, ze zrobilam osobny plik admin.php ktory jest identyczny jak index.php , z tym ze w miejscu w ktorym ma byc tresc mam juz nie include ("main.php") a calosc kodu:
Musialam tak zrobci dlatego ze jak wpisalam tresc strony glownej w diva po prawej to jak klikalam na link , strona glowna nie zostala skasowana a dopisana na koncu strony ktora zaladowalam. Czyli zle. czy jest jakis sposob aby uniknac wstawiania main.php za pomoca Include i wpisac od razu w index.php tresc strony glownej i jakos to nadpisac po kliknieciu w link? chyba ze moj sposob jest ok ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:12 |