![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie to pytanie się już pojawiło na tym forum, ale ja go nie znalazłem :mrgreen:
Proszę o napisanie mi struktury albo odesłanie do odpowiedniej funkcji php w manualu, która służy do wycinania odpowiednich informacji z danych witryn internetowych na zasadzie, że jak na witrynie www.jakas_strona_kowalskiego.com jest tekst w jakimś miejscu "nazywam się Jan Kowalski" to ta funkcja po podaniu wyrazu początkowego "się" i końcowego "Kowalski" wytnie słowo Jan, które jest między nimi. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To tak cos na szybko:
Kod $nazwa_pliku = "jakis_link_do_pliku/plik.html";
$pierwsze_wyrazenie = "sie"; $drugie_wyrazenie = "Kowalski"; $plik = fopen ($nazwa_pliku, "r") or die ("Blad"); $bufor = fgets($plik, filesize ($nazwa_pliku)); fclose ($plik); $poz_pierw_wyr = strpos ($bufor, $piewrsze_wyrazenie); $poz_drug_wyr = strpos ($bufor, $drugie_wyrazenie); $start = $poz_pierw_wyr + strlen($pierwsze_wyrazenie); $dlugosc = $poz_drug_wyr - $start - strlen($drugie_wyrazenie); $wynik = substr($bufor, $start, $dlugosc); echo $wynik; Polecam manuala pl.php.net |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo tak:
Kod Function wytnij_pomiedzy($slowo_od,$slowo_do;$text){
if(eregi("$slowo_od(.*)$slowo_do",$text,$rgs)){ return $rgs[1]; }else{ return "lipa!!"; } } jasne co podac i jak wydac ?!? :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote="Seth"]To tak cos na szybko:
Kod $nazwa_pliku = "jakis_link_do_pliku/plik.html";
$pierwsze_wyrazenie = "sie"; $drugie_wyrazenie = "Kowalski"; $plik = fopen ($nazwa_pliku, "r") or die ("Blad"); $bufor = fgets($plik, filesize ($nazwa_pliku)); fclose ($plik); $poz_pierw_wyr = strpos ($bufor, $piewrsze_wyrazenie); $poz_drug_wyr = strpos ($bufor, $drugie_wyrazenie); $start = $poz_pierw_wyr + strlen($pierwsze_wyrazenie); $dlugosc = $poz_drug_wyr - $start - strlen($drugie_wyrazenie); $wynik = substr($bufor, $start, $dlugosc); echo $wynik; Kod jest Ok, tylko jak go przerobić tak żeby czytał jako tekst do przeszukania źródło zdalnej strony na innym serwerze np. www.nazywam_sie_kowalski.com ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kod jest Ok,
powaznie ![]() ![]() Cytat tylko jak go przerobić tak żeby czytał jako tekst do przeszukania źródło zdalnej strony na innym serwerze np. www.nazywam_sie_kowalski.com ?
oj widze kolega ma b.male pojecie o tym wszytskim i na gotowca od A do Z czeka ![]() Kod $nazwa_pliku = "http://www.strona.il/jakis_link_do_pliku/plik.html";
masz taka zmienna to wstaw tam adres zamiast lokalnej sciezki :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Castor: pojęcie mam i to co napisałeś zrobiłem w pierwszej kolejności, ale cały problem w tym, że ten sposób nie działa.
ps. Proszę nie bierz za lamera kogoś kto napisał wg. Ciebie jedno zdanie, które o tym niby świadczy - jak widać narazie to nie ja się pomyliłem. |
|
|
![]()
|
|
Oj kolego!!
jesli wyskoczy ci taki parse error to juz sam powinnienes zauwazyc :wink: ze zamias przecinka srednik walnalem. tak bylo: [CODE]Function wytnij_pomiedzy($slowo_od,$slowo_do; a tak powinno byc: [CODE]Function wytnij_pomiedzy($slowo_od,$slowo_do, wiec jednak malo wiesz ale to niz zlego ![]() zle jest to ze sie oburzasz a nie wiesz dlaczego :wink: :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za poprawkę nie do tego skryptu, o którym pisałem
![]() Pozatym przestań mi wmawiać małą znajomość php! Tej funkcji rzeczywiście nie znałem dobrze, ale umiem dużo zrobić w php, Zrobiłem aktualnie cały system newsów od A-Z z wysyłaniem newsów do MySQL, wysyłaniem obraków małych, dużych, segregowaniem ich na serwerze, edycją newsów z komentarzami do moderatorów, funkcjami do tłumaczenia newsów w zależności od znajomości języków, segrgowaniem wyników, wyszukiwaniem prostym, zaawansowanym, wysyłaniem newsów na gg, e-mail, możliwością komentowania i dużo więcej. Uważam, że jesto to jakieś osiągnięcie, więc nie lubię słuchać takich komentarzy. |
|
|
![]()
|
|
jesli ktos pyta jak przerobic skrypt Setha zeby mozna bylo wyciagnac dane z jakiejs strony a pozniej pisze mi takie bzdury ze mu cos nie dziala to wiesz co ja na to ?.....
Zbudowalem ferrari , i silinik gwiazdkowy , z napedem na cztery i ukladem roznicowym torsona oraz centralnym blokowaniem dyferencjalu i dwoma doladowarkami turbo do ktorych zalczylem kompresor z systemem kontrolujacym boscha ktory SAM przerobilem na ABS lecz wyszedl mi ESP ale to nic bo wbudowalem guzikl ktorym moge to wylaczyc wiec niemow mi ze nie mam pojecia o budowaniu rakiet bo przeciez uczylem sie jezdzic na lyzwach!! :wink: EOT mam dobry humor wiec ide na piwecjo :!: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Cytat Tej funkcji rzeczywiście nie znałem dobrze
![]() ![]() ![]() ![]() no tak.... trzeba bylo zajrzec do manuala i zobaczyc co to: Kod wytnij_pomiedzy()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sorry wszystkich ze tak sie nasmiewam lecz naprawde niemoge ![]() ![]() ![]() ROTFL -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat Tej funkcji rzeczywiście nie znałem dobrze
![]() ![]() ![]() ![]() no tak.... trzeba bylo zajrzec do manuala i zobaczyc co to: Kod wytnij_pomiedzy()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sorry wszystkich ze tak sie nasmiewam lecz naprawde niemoge ![]() ![]() ![]() ROTFL Masz naprawdę "ciężkie" żarty... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
msweb2:
Gdybyś posiedział tu trochę dłużej i poprzeglądał stare topici, przekonałbyś się, że Castor jest najmądrzejszy :wink: z nas wszystkich i nie raz rozwiązał problem, który dla innych był nie do zgryzienia. PS: Proszę Cię Seth - nie mów, że to wazelina :wink: -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() A wiesz, ze do momentu kiedy jeszcze nie przecztyalem PS. tak pomyslalem ![]() Ale teraz na powaznie: msweb2 po tym jak podajesz adres do zmiennej $nazwa_pliku nie mozesz otowrzyc tego pliku :?: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Wired Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:!: Castor na prezydenta :!:
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry msweb2 za krytyke ale jak zobaczylem twoje odpowiedzi to az je kumplowi komputer obok pokazalem. Nie o to chodzi ze nie umiesz wiele (ja tez nie umie wiele) ale robisz z siebie ....... twierdzac ze umiesz prawie wszystko.
Eh -- proponuje wprowaadzic nowy dzial - "ŁOPATOLOGIA" |
|
|
![]()
|
|
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat :!: Castor na prezydenta :!:
Jestem za, a co Ty Hyper na to :?:
![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
A tak wogole to zastanawiam sie dlaczego msweb2 wybrales moj skrypt :?:
Moim zdaniem castora jest znaczniej lepszy no a juz o czytelnosci nie wspomne |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Wired Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to z milosci
![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak tez myslalem
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 20:22 |