![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na php.net w manualu pisza ze do porownywania 2 stringow powinno wystarczyc zwykle === ale nie dziala,
strcmp tez nie dziala
nie dziala substr_compare; jak zrobie to tez nie znajdzie ale chyba dlatego ze strpos moze znalesc tylko mniejszy tekst w wiekszym jedyne co dziala u mnie to
ale znowu z tego co tam wyczytalem to jest dosc dlugi sposob porownywania, no i nie zabardzo wiem czy moge zrobic == 100 wiec nie wiem w czym jest problem help:) ![]() Ten post edytował kamiseq 17.08.2005, 18:22:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
posluchaj, jesli robisz
if ('ala' == 'ala').. zwróci ci true. Ty powiedz lepiej co z czym porównujesz (podaj konkretne dane), a my ci powiemy co robisz źle i zmien tego byka w temacie bo wali po oczach (poru...) pozatym przenoszę na php początkujący -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakos mnie to wali;P
no nie koniecznie jak zrobisz "ala" == "ala" to jest ok ale wystarczy ze bedzie "1ala"=="1lod" i bedzie true:-) wiec powinno sie uzyc === a porownoje cos takiego
lub
gdzie $kod to "pl", "en", "de", "fr" (tak btw jest gdzies wykaz wszystkich skrotow jezykow?) lub "Name and dimensions" z innymi wyrazami co za roznica tekst to tekst!!! Ten post edytował kamiseq 17.08.2005, 18:25:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat co za roznica tekst to tekst!!! duża rożnica skoro u ciebie "1ala"=="1lod" to true. co ty za bzdury wygadujesz. Takie porównanie daje false. Aż sprawdziłem ![]()
skolei takie porównanie da true, bo porównujesz stringa do liczby wartościowo i strina zamienia na liczbe. Jakbyś porównal przez typ jeszcze (===) to by dalo false wiec wazne jest co sie porównuje. A wieć dalej nie wiem co zawiera $linia. Może tu jest twoj błąd, ze sam nie wiesz co tam jest, myslisz ze jest cos innego i spodziewasz sie innego rezultatu edit: okazało się że w teksćie były \n oraz znaki puste i dlatego źle porównywało. Znaczy porównywało dobrze, tylko kolega myslał że jest puste i oczekiwał innego wyniku ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 22:15 |