![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jako ze jestem nowym userem na forum - witam wszystkich:)
2. Ucze sie obecnie php i natrafilem na pewien problem ktory nie daje mi spokoju (teoretycznie moglbym olac i isc dalej z materialem ale cholernie mnie zaintrygowal...) 3. Problem polega na tym ze jest sobie funkcja oraz kod ja testujacy:
Dzialanie tego kodu jest takie: switch przyporzadkowuje wyrazeniom 00-12 slownie miesiace a potem jest wyswietlane slowo dla kazdej wartosci obslugiwanej przez switch. Wszystko pieknie ale to jest wyjscie jakie sie pokazuje na ekranie po odpaleniu: styczenlutymarzeckwiecieńmajczerwieclipiecbladbladpazdzierniklistopadgrudzien sierpien pierwszy wiersz to kolejno dzialanie funkcji konwersja na podane wartosci 01 02...itd na 08 i 09 gdzie powinien byc sierpien i wrzesien switch nie rozpoznaje z jakiegos magicznego dla mnie narazie powodu wartosci i leci do defaulta wyrzucajac na ekran slowo 'blad' ale - jak wyciagne to '08' z funkcji date(m) to dziala - co jest pokazane wiersz nizej w wyniku.... probuje dojsc juz od 3h co moze byc przyczyna tego zachowania i niedaje mi to spokoju bo jak na takim prostym skrypcie pakuje sie na taki znajac zycie trywialny blad to przy trudniejszych i skomplikowanych bede wlosy rwal z glowy a nie dojde do rozwiazania.... ten skrypt nie ma jakiegos specjalnego sensu - ucze sie na nim. chce sie dowiedziec co spieprzylem ze wybiorczo jest przekazywana zmienna $miesiac do switcha... Calosc testuje na najnowszym krasnalu (www.krasnal.tk) pod win98se TIA pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:53 |