Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Neostrada
SonGoace
post 15.06.2003, 20:59:15
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kto wie czym sie różni Neostrada plus od Neostrady bo ja na www.neostrada.pl nie moge sie doczytać różnic
Go to the top of the page
+Quote Post
wojtek
post 15.06.2003, 21:12:33
Post #2

-----

Neostrada byla poczatkowo, oferowana byla w roznych wariantach (cenowych i 'jakosciowych'). Obecnie jest juz tylko NeostradaPlus (512kbps download, 128kbps upload) - szczegoly na www.neostrada.pl
+Quote Post
SonGoace
post 15.06.2003, 21:15:17
Post #3

-----

ale nadal mozna kupić albo jedną albo druga tyle ze róznią sie cenami smile.gif ale jeszcze jak mozecie to powiedzcie mi co jest szybsze Noe czy DSL
+Quote Post
DeyV
post 15.06.2003, 21:25:59
Post #4

Grupa: Zarząd

Teoretycznie zarówno DSL jak i Neo+ oferują tą samą przepustowość. Jednak z tego co wiem, Noe jest o wiele mniej stabilna. Co więcej dochodzą problemy z zmiennym numerem IP, oraz koniecznością wywoływania zrywanego połączenia (według założeń - raz na dobę - choć ponoć zazwyczaj dzieje sie to rzadziej).
I podstawowy problem - Neo nie wolno dzielić. I choć ponoć TP nie pilnuje tego zbytnio, to jednak jest to znacznie mniej miłe (szczególnie jak trafisz na modem korzystający tylko z USB)

Na zakończenie powiem tak. Od miesiaca mam DSL (512) podzielony na około 12 PC. (zazwyczaj jest około 5) i chodzi świetnie. Konfiguracja tego była ... banalna (Nie ma to jak FREESCO biggrin.gif ), połączenie nie zerwało się ani razu, a transfer na łączu to ponad 60kB. Czego chcieć więcej? (poza Szwedzkimi łączami i cenami laugh.gif )

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
l0siek
post 15.06.2003, 21:26:23
Post #5

-----

a podobno w Szwecji Neostrada ma przepustowosc 26 MB/s w dwie strony !!! a abonament przeliczajac na nasze wynosi jedynie 190 zł smile.gif

--------------------
The Ultimate Fight For Your Life
+Quote Post
SonGoace
post 15.06.2003, 21:38:46
Post #6

-----

Neostrady nie można dzielić na kilku użytkowników. Telekombinacja robi jakieś naloty aby sprawdzic czy udostępniłem neo w sieci czy jak to jest zorganizowane ?
+Quote Post
ramze
post 15.06.2003, 21:49:28
Post #7

-----

Siec nie może wychodzic poza lokal. Tzn., że możesz na neostradzie robić sieć ale tylko w swoim domu/mieszkaniu a jeżeli sieć wyjdzie za lokal to jest to naruszenie regulaminu i za to chyba jest jakaś kara ale nie jestem pewien.

--------------------
CMG: CMG.
+Quote Post
DeyV
post 15.06.2003, 21:54:32
Post #8

Jak na razie TP ogranicza sie do tego, że wycofuje modemy NEO podłączne inaczej, niż przez USB. Odbije się to głównie na ludziech, korzyśtajacych (tak jak ja) z minidystrybucji linuxa.
Poza tym za duż nie mogą zrobić, gdyż o każdej wizycie u klienta muszą poinformować z tygodniowym wyprzedzeniem.
Jednak... regulamin brzmi groźnie. Czytałem kiedyć na forum.freesco.pl o sytuacji użytkownika NEO, który miał w sieci jakiegos niedoszłego hakera. Niedoszłego, bo dał sie złapać, ale wystarczajaco dobrego, by zdązyć mocno narozrabiać. Oczywiście Policajty przyszli do biednego admina, który w te pędy przygotował listę osób korzystających z jego sieci, oraz daty ich podłaczenia.
Sprawa trafiła do sądu, a tego już TP nie mogła odpuścić. Czym to się skończyło - chyba nie trzeba tłumaczyć.

--------------------
+Quote Post
Szczav
post 16.06.2003, 13:38:13
Post #9

-----

Cytat
a podobno w Szwecji Neostrada ma przepustowosc 26 MB/s w dwie strony !!! a abonament przeliczajac na nasze wynosi jedynie 190 zł smile.gif

I zarabiają kilka razy więcej... eh :cry:
+Quote Post
SonGoace
post 16.06.2003, 15:11:29
Post #10

-----

Na pewno do tego że zarabiają więcej przyczynia sie liczba i wyszkolenie personelu. Miałem dzisiaj ciekawe doświadczenie. Poszedłem sie zapytać do TPSA o mozliwośc podłączenia Neostrady oraz o jej koszty. Na początku poszedlem do Biura Obsługi. Tam dorwałem jakąś babkę i zaczołem wypytywać. Nie wiedziała nic - znała tylko pojęcie Neostrady. Kazała mi poczekać i poszła zawołać montera. Kogoś z ziału sprzedazy - powiedział mi że w naszym miescie dostepna jest tylko usługa Neo + i koszt wynosi 170 zł. Powiadziała także że sama Neo jest niedostępna. Jak zapytałem jakie wyjścia ma modem Neo + to nie wiedziała i przyprowadziła mi montera - ten powiedział ze prawdopodobnie RJ-45 ale nie był pewien - i znowu zostałem odesłany - tym razem do Telepunktu. Tam pytałem znowu o to samo ale z tą różnicą ze odpowiedzi całkiem sie rózniły od tych które cześniej uzyskałem. Sprzedawca powiedział ze w Sanoku jest tylko Neo a nie Neo+, modem ma wyjście na USB, koszt przyłączenia (i tu ciekawostka) 1,07 zł ale puźniej zmienił zdanie i powiedział ze jednak TPSA nie da za 1,07 tylko za 400 zł !!! Ciekawe która osoba miała racje questionmark.gifquestionmark.gif Pozatym byłem w kilku sklepach komp. Pytałem czy są rutery do Neo z wejściem na USB - w każdym powiedzieli mi inaczej. W jednym nawet gość upierał sie że nie ma ruterów do Neostrady a ni do SDI - ze mozna to tylko podłączyc przez Serwer !!!

Zostaje mi tylko DSB bo przy tym największa ilość osób była zgodna biggrin.gif:D:D:D
+Quote Post
scanner
post 16.06.2003, 15:31:24
Post #11

Kumpel odemnie z roboty podpinal kilka dni temu NEO+ do routerka (pozniej podam jakiego, jak tylko koles sie na sieci pokaze) i dziala mu wszystko bezblednie.
Pozatym jak sie idzie do tepsy, tonigdy grzecznie, tylko zawsze z pyskiem. Ja dzieki temu SDI ponad rok temu dostalem w trzy dni a nie w trzy miesiace jak reszta ludzi z osiedla, o ktorych wiem smile.gif Przy okazji zalatwielem sobie przepiecie z centrali analogowej na cyfre oczywiscie, hehe smile.gif

--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
+Quote Post
scanner
post 17.06.2003, 06:20:20
Post #12

Ten router, o którym mówiłem, o D-Link 604. Jak mówi kumpel - praktycznie bezobsługowe zwierzątko.

--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
+Quote Post
SonGoace
post 17.06.2003, 15:31:50
Post #13

-----

Neo + ma tylko wyjście na USB a ten ruter nie ma takiego wejścia - pewnie Twoj kumpel miał szczęście i dostał Neo ze starym wyjściem !
+Quote Post
Puciek
post 17.06.2003, 16:56:57
Post #14

TAO programowania

Ostrzeżenie: (30%)
XX---

A czy neo ma zewnętrzne IP ? Planuje zało.zyć serwer i szukam odpowiedniego łącza.

--------------------

http://puciek.wordpress.com prywatnie o świecie
+Quote Post
BzikOS
post 17.06.2003, 17:36:29
Post #15

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
Kumpel odemnie z roboty podpinal kilka dni temu NEO+ do routerka (pozniej podam jakiego, jak tylko koles sie na sieci pokaze) i dziala mu wszystko bezblednie.
Pozatym jak sie idzie do tepsy, tonigdy grzecznie, tylko zawsze z pyskiem. Ja dzieki temu SDI ponad rok temu dostalem w trzy dni a nie w trzy miesiace jak reszta ludzi z osiedla, o ktorych wiem smile.gif Przy okazji zalatwielem sobie przepiecie z centrali analogowej na cyfre oczywiscie, hehe smile.gif
Ja na SDI czekałem ponad rok, weszła NEO+, ale powiedziałem sobie: "Czekałem rok na SDI to poczekam jeszcze trochę na DSL"... No i czekam... czekam.. dzisiaj dzwoniłem do tepsy, powiedzieli czekaj... czekaj... no to czekam... (chyba jestem za grzeczny).
+Quote Post
KaMeLeOn
post 17.06.2003, 17:40:49
Post #16

-----

Cytat
[...] powiedzieli czekaj... czekaj... no to czekam... (chyba jestem za grzeczny).

Nie chyba, tylko na pewno...
Stary, w ten sposób nigdy się nie doczekasz...

--------------------
"Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
+Quote Post
Puciek
post 17.06.2003, 18:14:08
Post #17

TAO programowania

XX---

bierzesz shotguna i idziesz sdo tepsy - załątwią na miejscu

ach ten postal2 smile.gif

--------------------

+Quote Post
Fo
post 17.06.2003, 18:26:12
Post #18

-----

moze nie z shotgunem ale napewno jakbys sie wydarl tu i tam to to lacze juz bys mial.... 8) ze tesz o wszystko sie z tepsa trzeba klucic... no coz tak to jest jak monopolista ma cie w d**** bo wie ze i tak bedziesz do niego po lacze nagial.... ja dlatego jak cos do tepsy to tylko z pyskiem.... inaczej sie nia da.
+Quote Post
DeyV
post 17.06.2003, 18:41:19
Post #19

nie jestem pewien, czy tak jest wszędzie, ale... u mnie, jak tylko pojawiła się neo, od razu stał się dostępny również DSL. Problem w tym, ze kochane panie z okienka nie maiły o tym pojęcia, bo informacja o tym fakcie dotarła do nich po jakimś miesiącu. Tak czy inaczej - jeśłi mogą neo, powinni też móc DSL. A jeśłi nie mogą, to znaczy że tylko im tak się zdaje, więc należy sposobem zaproponowanym kiedyś przez Itsme, tj.
Cytat
a na zakończenie, czy mógłbym prosić o Pani nazwisko? Dziękuję. Poproszę jeszcze o nazwisko i telefon do szefa...
A następnie telefon do szefa... Przy czym należy pamięteć, by skończyć na: "czy mógłbym prosić o Pani nazwisko? Dziękuję. Poproszę jeszcze o nazwisko i telefon do szefa...". Wiecie co dalej?

Cytat parafrazowany i pisany z pamięci biggrin.gif

--------------------
+Quote Post
Puciek
post 17.06.2003, 19:00:09
Post #20

TAO programowania

XX---

może mi ktoś odpowiedziec, jakie łącze bedzie najlepsze na taki mały serwerek ?

--------------------

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.06.2025 - 04:58