![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kto wie czym sie różni Neostrada plus od Neostrady bo ja na www.neostrada.pl nie moge sie doczytać różnic
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Neostrada byla poczatkowo, oferowana byla w roznych wariantach (cenowych i 'jakosciowych'). Obecnie jest juz tylko NeostradaPlus (512kbps download, 128kbps upload) - szczegoly na www.neostrada.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale nadal mozna kupić albo jedną albo druga tyle ze róznią sie cenami
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Teoretycznie zarówno DSL jak i Neo+ oferują tą samą przepustowość. Jednak z tego co wiem, Noe jest o wiele mniej stabilna. Co więcej dochodzą problemy z zmiennym numerem IP, oraz koniecznością wywoływania zrywanego połączenia (według założeń - raz na dobę - choć ponoć zazwyczaj dzieje sie to rzadziej).
I podstawowy problem - Neo nie wolno dzielić. I choć ponoć TP nie pilnuje tego zbytnio, to jednak jest to znacznie mniej miłe (szczególnie jak trafisz na modem korzystający tylko z USB) Na zakończenie powiem tak. Od miesiaca mam DSL (512) podzielony na około 12 PC. (zazwyczaj jest około 5) i chodzi świetnie. Konfiguracja tego była ... banalna (Nie ma to jak FREESCO ![]() ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2003 Skąd: Ziemia :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a podobno w Szwecji Neostrada ma przepustowosc 26 MB/s w dwie strony !!! a abonament przeliczajac na nasze wynosi jedynie 190 zł
![]() -------------------- The Ultimate Fight For Your Life
|
|
|
![]()
|
|
Neostrady nie można dzielić na kilku użytkowników. Telekombinacja robi jakieś naloty aby sprawdzic czy udostępniłem neo w sieci czy jak to jest zorganizowane ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siec nie może wychodzic poza lokal. Tzn., że możesz na neostradzie robić sieć ale tylko w swoim domu/mieszkaniu a jeżeli sieć wyjdzie za lokal to jest to naruszenie regulaminu i za to chyba jest jakaś kara ale nie jestem pewien.
-------------------- CMG: CMG.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Jak na razie TP ogranicza sie do tego, że wycofuje modemy NEO podłączne inaczej, niż przez USB. Odbije się to głównie na ludziech, korzyśtajacych (tak jak ja) z minidystrybucji linuxa.
Poza tym za duż nie mogą zrobić, gdyż o każdej wizycie u klienta muszą poinformować z tygodniowym wyprzedzeniem. Jednak... regulamin brzmi groźnie. Czytałem kiedyć na forum.freesco.pl o sytuacji użytkownika NEO, który miał w sieci jakiegos niedoszłego hakera. Niedoszłego, bo dał sie złapać, ale wystarczajaco dobrego, by zdązyć mocno narozrabiać. Oczywiście Policajty przyszli do biednego admina, który w te pędy przygotował listę osób korzystających z jego sieci, oraz daty ich podłaczenia. Sprawa trafiła do sądu, a tego już TP nie mogła odpuścić. Czym to się skończyło - chyba nie trzeba tłumaczyć. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2002 Skąd: Gliwice/Radomsko/Szczepocice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a podobno w Szwecji Neostrada ma przepustowosc 26 MB/s w dwie strony !!! a abonament przeliczajac na nasze wynosi jedynie 190 zł
![]() I zarabiają kilka razy więcej... eh :cry: |
|
|
![]()
|
|
Na pewno do tego że zarabiają więcej przyczynia sie liczba i wyszkolenie personelu. Miałem dzisiaj ciekawe doświadczenie. Poszedłem sie zapytać do TPSA o mozliwośc podłączenia Neostrady oraz o jej koszty. Na początku poszedlem do Biura Obsługi. Tam dorwałem jakąś babkę i zaczołem wypytywać. Nie wiedziała nic - znała tylko pojęcie Neostrady. Kazała mi poczekać i poszła zawołać montera. Kogoś z ziału sprzedazy - powiedział mi że w naszym miescie dostepna jest tylko usługa Neo + i koszt wynosi 170 zł. Powiadziała także że sama Neo jest niedostępna. Jak zapytałem jakie wyjścia ma modem Neo + to nie wiedziała i przyprowadziła mi montera - ten powiedział ze prawdopodobnie RJ-45 ale nie był pewien - i znowu zostałem odesłany - tym razem do Telepunktu. Tam pytałem znowu o to samo ale z tą różnicą ze odpowiedzi całkiem sie rózniły od tych które cześniej uzyskałem. Sprzedawca powiedział ze w Sanoku jest tylko Neo a nie Neo+, modem ma wyjście na USB, koszt przyłączenia (i tu ciekawostka) 1,07 zł ale puźniej zmienił zdanie i powiedział ze jednak TPSA nie da za 1,07 tylko za 400 zł !!! Ciekawe która osoba miała racje
![]() ![]() Zostaje mi tylko DSB bo przy tym największa ilość osób była zgodna ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Kumpel odemnie z roboty podpinal kilka dni temu NEO+ do routerka (pozniej podam jakiego, jak tylko koles sie na sieci pokaze) i dziala mu wszystko bezblednie.
Pozatym jak sie idzie do tepsy, tonigdy grzecznie, tylko zawsze z pyskiem. Ja dzieki temu SDI ponad rok temu dostalem w trzy dni a nie w trzy miesiace jak reszta ludzi z osiedla, o ktorych wiem ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Ten router, o którym mówiłem, o D-Link 604. Jak mówi kumpel - praktycznie bezobsługowe zwierzątko.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Neo + ma tylko wyjście na USB a ten ruter nie ma takiego wejścia - pewnie Twoj kumpel miał szczęście i dostał Neo ze starym wyjściem !
|
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
A czy neo ma zewnętrzne IP ? Planuje zało.zyć serwer i szukam odpowiedniego łącza.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kumpel odemnie z roboty podpinal kilka dni temu NEO+ do routerka (pozniej podam jakiego, jak tylko koles sie na sieci pokaze) i dziala mu wszystko bezblednie.
Ja na SDI czekałem ponad rok, weszła NEO+, ale powiedziałem sobie: "Czekałem rok na SDI to poczekam jeszcze trochę na DSL"... No i czekam... czekam.. dzisiaj dzwoniłem do tepsy, powiedzieli czekaj... czekaj... no to czekam... (chyba jestem za grzeczny).
Pozatym jak sie idzie do tepsy, tonigdy grzecznie, tylko zawsze z pyskiem. Ja dzieki temu SDI ponad rok temu dostalem w trzy dni a nie w trzy miesiace jak reszta ludzi z osiedla, o ktorych wiem ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [...] powiedzieli czekaj... czekaj... no to czekam... (chyba jestem za grzeczny).
Nie chyba, tylko na pewno... Stary, w ten sposób nigdy się nie doczekasz... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
bierzesz shotguna i idziesz sdo tepsy - załątwią na miejscu
ach ten postal2 ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze nie z shotgunem ale napewno jakbys sie wydarl tu i tam to to lacze juz bys mial.... 8) ze tesz o wszystko sie z tepsa trzeba klucic... no coz tak to jest jak monopolista ma cie w d**** bo wie ze i tak bedziesz do niego po lacze nagial.... ja dlatego jak cos do tepsy to tylko z pyskiem.... inaczej sie nia da.
|
|
|
![]()
|
|
nie jestem pewien, czy tak jest wszędzie, ale... u mnie, jak tylko pojawiła się neo, od razu stał się dostępny również DSL. Problem w tym, ze kochane panie z okienka nie maiły o tym pojęcia, bo informacja o tym fakcie dotarła do nich po jakimś miesiącu. Tak czy inaczej - jeśłi mogą neo, powinni też móc DSL. A jeśłi nie mogą, to znaczy że tylko im tak się zdaje, więc należy sposobem zaproponowanym kiedyś przez Itsme, tj.
Cytat a na zakończenie, czy mógłbym prosić o Pani nazwisko? Dziękuję. Poproszę jeszcze o nazwisko i telefon do szefa...
A następnie telefon do szefa... Przy czym należy pamięteć, by skończyć na: "czy mógłbym prosić o Pani nazwisko? Dziękuję. Poproszę jeszcze o nazwisko i telefon do szefa...". Wiecie co dalej? Cytat parafrazowany i pisany z pamięci ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
może mi ktoś odpowiedziec, jakie łącze bedzie najlepsze na taki mały serwerek ?
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 04:58 |