![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-wojtiku- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam! Jestem bardzo początkującym programistą php i chciałem zacząćod zrobienia prostego "CMS'a"..... a polegać miałby on na tym (będziałę najlepiej jak dam kod
![]() index.php:
Z tego pliku ładuje się cała strona i includowane są header, stopka i część z treścią(menu robione ręcznie) admin.php:
i tu zaczyna się mój problem... 1)czy jest możliwość usunięcia rozszerzenia z nazwy pliku? bo to ułatwiło by automatyczne generowanie linków (przydałaby się też możliwość usunięcia X pierwszych znaków ze zmiennej) 2) czy da się zrobić obsługę formaularza w tym samym pliku (a raczej nie "czy się da", tylko "jak to zrobić"). 3)dlaczego to nie chce mi zapisywać zawartości textarea do pliku? ![]() 4)myślałem o tym, żeby zamiast oddzielnych plików dla działów zrobić mała bazę danych w pliku txt, ale nie wiem które rozwiązanie jest lepsze... zapisz.php:
z góry dzięki za pomoc.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Mod_rewrite, nice url's ...
2) Nie rozumiem..
3) powinno być $_POST['tresc'] przy zapisie a nie $tresc, gdyż zapewne masz register_globals = off ... 4) Moim zdaniem nic nie zastąpi baz sql, od tekstowych - był jakiś temat o tym co lepsze... Ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś sobie to zrobił w jednym pliku... zależy jak Ci będzie wygodniej. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
trochę nie kumam, ale dzięki - posiedzę, to może zrozumiem...
a pliki tekstowe dlatego, że na moim serwerze niby mam bazę... ale jest z nią ciężko - trzeba admina prosić żeby ją stworzył itp... dużo roboty i jeszcze dlatego, że pliki tekstowe mają wieksze zastosowanie... można ich używać na każdym serwerze... wystarczy php ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 21:19 |