![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam sprory (jak dla mnie
![]() Mam tablice wielowymiarowe $a[1][3] = 5; $a[1][4] = 2; $a[1][7] = 6; $a[3][9] = 1; $a[3][3] = 3; Pierwszy index jest to ID forum, a drugi jest niepotrzebny/nieważny ![]() I teraz chcę zsumować tylko te których pierwsze indexy są takie same. Czyli $a[1][3] + $a[1][4] + $a[1][7] oraz $a[3][9] + $a[3][3] Aby to jeszcze utrudnić to wszystko musi sie znajdować w pętli, która pobiera rekordy z bazy danych. Czyli dla forum o ID 1 chcę zsumować tablice z indexem $a[1][x]. Prosze pomóżcie bo przez to stoi mi cała robota przy forum ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Może tak ?[php:1:f708e8dd2c]<?php
$intArraySum[$intIndex] = array_sum($a[$intIndex][]); ?>[/php:1:f708e8dd2c]Jakie przekłamania na phpBB masz na mysli? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo o iles ię nie mylę to na stronie głównej to pokazywanie na stronie główej odbywa sie inaczej niż na tej z forami. I zlicza to chyba na pdst. czasu czy coś podobnego. Tak czy owak trochę oszukuje
![]() A co do kodu to zaraz sprawdzę ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przedstawie jeszcz raz. Może ktoś w końcu pomoże
![]() To o co się toczy sprawa jest mi potrzebne do forum do sygnalizowania nowych postów na forum. Tablica $a[x][x] jest przechowywana nie w bazie danych tylko w sesji. I jak pisałem pierwszy index jest to ID forum. I teraz sprawa wygląda tak. Chcę aby przy każdej wykonanej pętli sumował tylko te tablice których pierwszy index jest równy ID forum. Np. Jeżeli forum ma ID 2 to żeby zsumował tylko tablice $a[2][x]. Jeżeli forum ma ID 99 to tablice $a[99][x] itd. Już bardziej chyba szczegółowo nie dam rady opisać. Mam nadzieję że uda się cos wymyślić bo mam duże plany co do tego systemu ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Przedstawie jeszcz raz. Może ktoś w końcu pomoże A to co Ci podałem nie działa? Powinno. Nieważnie gdzie masz tablicę. Ważne że wiesz, jak się nazywa i jakie pola trzyma.
Sprawdzałeś metodę, którą Ci podałem, czy nie? Jeśli tak, to jakie rezultaty? Pokaż jakąś tabelkę z wynikami... F**k... czy Was zawsze o każdą informacje trzeba prosić? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To nie działa co podałeś. Wogle wywala błąd że coś nie tak. Zaraz sprawdze co to dokładnie bylo...
[edit] I tak. jeżeli wstawiłem to co pisałeś to wyskakuje błąd: Fatal error: Cannot use [] for reading in c:wwwmboardindex.php on line 83 No to usunąłem te puste nawiasy i znowu błąd: Warning: The argument to array_sum() should be an array in c:wwwmboardindex.php on line 83 Wydaje mi sie że nie może być [ ] w array_sum() ale nie jestem pewnien :| W manualu na ten temat nic nie pisze :| -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Głupie pytanie:
A przypisałeś jakąś wartość zmiennej $intIndex ? -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
TAK
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To przepraszam za głupie pytanie, ale jakoś podejrzanie ten błąd wyglądał
![]() ![]() U mnie taki kod działa i wyświetla prawdiłową sume ($i to ID forum z którego sumujesz ![]() [php:1:80ecaba2ec]<?php $a[1][3] = 5; $a[1][4] = 2; $a[1][7] = 6; $a[3][9] = 1; $a[3][3] = 3; $i = 1; echo array_sum($a[$i]); ?>[/php:1:80ecaba2ec] -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
No dobra, przesadziłem o dwa znaki
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:01 |